A treia zi de greva foamei! Ciurel le cere să renunţe!

Directorul Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a avut ieri prima tentativă de a face liderii sindicali să renunţe la greva foamei. Sindicaliştii susţin că Daniel Pităroiu le-a propus, în numele lui Ciurel, acordarea unor prime de 600 de lei de salariat dacă renunţă la grevă. Liderii spun că au refuzat ieşirea din grevă, dar nu şi prima. În plus, ei ar fi cerut toate drepturile pe care compania nu le-a acordat până acum. Minerii şi energeticienii au pierdut 600 de lei pe lună, în ultimele 16 luni! La scurt timp, conducerea CE Oltenia a dezminţit informaţia, anunţând că nu va da nicio primă şi că nu a discutat cu greviştii.

Liderii sindicali sunt în a treia zi de grevă a foamei în faţa sediului Complexului Energetic Oltenia. Directorul Laurenţiu Ciurel le-a transmis, ieri, prin directorul Daniel Pităroiu o primă de 600 de lei pentru a ieşi din grevă, susţin liderii sindicali de la Federaţia Naţională Mine Energie (FNME). Liderul sindical Constantin Mitrescu a declarat că Pităroiu le-a propus plata unei prime de 600 de lei pentru salariaţi dacă renunţă la greva foamei, suma reprezentând primă de cărbune şi de energie.

Liderii refuză să renunţe la greva foamei, dar acceptă prima şi cer mult mai mult. Ei consideră că minerii şi energeticienii au pierdut mult prea mult pentru a fi de acord cu propunerea lui Laurenţiu Ciurel. „Minerii şi energeticienii au pierdut prea mulţi bani. 600 de lei pe lună timp de 16 luni. 96 de milioane de om. Să dea înapoi tot ce nu au dat în aceste luni şi apoi mai vedem. Ciurel are salariu de 500 de milioane de lei pe lună ca să distrugă această companie“, a declarat Mitrescu. 

La scurt timp, a apărut şi dezminţirea CE Oltenia. „CE Oltenia dezminte informaţia apărută în presa locală cu referire la propunerea unei prime pentru salariaţi, în scopul renunţării la greva foamei a celor trei protestatari. Nici un membru al Directoratului CE Oltenia nu a purtat discuţii cu lideri ai FNME în vederea acordării altor prime în afara celor prevăzute în CCM aplicabil, cu respectarea condiţiilor menţionate în acesta  pentru plata lor“, a explicat CE Oltenia. Într-adevăr, Pităroiu nu este membru al Directoratului. 

Monitorizaţi medical şi video

Marin Golea, Toma Tatomir şi Petre Bejinaru spun că nu vor renunţa la grevă. Ei au dormit pentru a doua oară în faţa CE Oltenia, în maşini. Cei trei sunt monitorizaţi de mai multe ori pe zi şi până acum spun că se simt bine din punct de vedere medical. Liderii speră că prin acest gest vor trage un semnal de alarmă şi că Directoratul se va apleca asupra solicitărilor lor. „Să spună: domnule, suntem conduşi politic. Livraţi cărbune, dar nu luaţi banii, cumpăraţi termocentrala aceea pentru că trebuie să acordăm protecţie socială. De ce trebuie să susţinem noi termocentrala de la Brăila? De ce? De ce fac firma de pază şi pe conducătorii de formaţie îi fac paznici. Să ne trimită pe toţi, prin rotaţie. Parcurgem toţi cursurile şi lunar facem acest serviciu de pază“, a declarat Marin Golea. Acesta a mai spus că în cele două zile de când se află în faţa sediului CE Oltenia au venit să stea de vorbă cu ei zeci de colegi de la serviciu.

Mulţi le-au promis că vor veni alături de ei, însă, spune Golea, acordarea concediului a fost interzisă de ieri. Sindicaliştii nu sunt monitorizaţi doar medical, ci şi video. Un ziar local a publicat ieri imagini cu un lider politic care a mers să stea de vorbă cu cei trei lideri ai minerilor aflaţi în greva foamei. Interesant este că imaginile sunt luate de sus, cu camerele de supraveghere ale complexului, şi date publicităţii cu mesajul că protestul a fost confiscat politic de Ion Săvoiu, preşedintele Forţa Civică Gorj şi candidat la funcţia de senator.

„Am auzit un vicepreşedinte PSD care zice că minerii ar trebui să-şi dea foc sau să se arunce de pe stâlp, nu să facă greva foamei. Duminică, la vot, minerii şi energeticienii să dea foc acestui partid. Directorii au cele mai mari salarii din istoria mineritului, iar veniturile minerilor şi energeticienilor scad continuu“

Constantin Mitrescu, lider sindical

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: