CE Oltenia, trimis în judecată pentru moartea unui angajat

La mai bine de doi ani de la moartea unui salariat al Complexului Energetic Oltenia, anchetatorii au reușit să finalizeze cercetările și să stabilească a cui este responsabilitatea pentru cele întâmplate atunci. Pe lângă șefii răposatului, care i-au dat acestuia o dispoziție ce i-a pus viața în primejdie, a fost trimisă însă în judecată și compania producătoare de energie, fiind pentru prima dată când CEO are calitatea de inculpat într-un dosar penal, pedeapsa pe care o riscă fiind o amendă penală ce va rămâne în cazierul firmei.

Tudor Burducea, din Țânțăreni, este angajatul care și-a pierdut viața pe 7 ianuarie 2015 într-un accident de muncă ce a avut loc la Secția Exploatare Combustibil, Estacada 1, linia CF1, din cadrul CEO SA – Sucursala Electrocentrale Turceni. Maistrul șef de tură Constantin Năboiu, era cel care coordona activitatea angajaților intrați în tura a doua din acea zi de Sfântul Ion. Fiind ger afară, cărbunele din vagoane a înghețat, în stație existând un tunel de dezgheț care să readucă încărcătura din vagoane la o temperatură care să permită descărcarea acestora fără probleme. Necazul l-a reprezentat însă vagonul cu numărul 11, unde muncitorii au constatat că o cantitate „însemnată” de cărbune era înghețată pe pereții acestuia.

Anchetatorii rețin că Năboiu a sunat la impegatul de serviciu pentru a reintroduce vagoanele în tunelul de dezgheț, lucru care a fost acceptat. Vagoanele nu au mai ajuns însă în tunel pentru că Năboiu și-a sunat și șeful ca să îl informeze, pe Vlăduț Virgil Paliu, care nu a mai fost de acord cu introducerea vagoanelor în tunelul de dezgheț. El i-a cerut șefului de tură să ia toate măsurile „știute și prelucrate” pentru a curăța vagoanele, asta presupunând ca muncitorii să intre în vagoane cu lopeți sau securi și să încerce să spargă bulgării înghețați de cărbune. Și astfel s-a produs nenorocirea, o anchetă ulterioară a Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj scoțând în evidență vinovăția pe care o are CEO în acest caz, lucru reținut și de anchetatori în rechizitoriul înaintat la instanță.

Ce spun procurorii

„Din procesul verbal de cercetare întocmit cu privire la cauza producerii evenimentului reiese că Societatea Complexul Energetic Oltenia SA nu a întocmit instrucțiuni proprii pentru a instrui salariații cu privire la modul de lucru în cazul în care cărbunele este înghețat, vagoanele nu se pot descărca complet și în ce situații se pot reintroduce în tunelul de dezgheț. De asemenea, s-a reținut că Societatea Complexul Energetic Oltenia SA nu a asigurat și controlat cunoașterea și aplicarea de către toți lucrătorii săi a măsurilor prevăzute în instrucțiuni existente, care prevăd interzicerea intrării în vagoane sau urcări pe încărcătură pe timpul manevrelor, astfel că se admitea în mod tacit intrarea în interiorul vagonului pentru a fi curățat, fapt ce a concurat la producerea evenimentului”, se arată în rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu.

Cercetările au scos în evidență și faptul că, după 1999, era deja o practică în minerit ca angajații să intre iarna în vagoane cu lopeți securi sau răngi pentru a curăța cărbunele înghețat, deși acest lucru era interzis întrucât le punea în pericol viața. Anul 1999 a marcat o cotitură în activitatea minieră din Oltenia, anterior având loc disponibilizări masive de personal, la vremea respectivă minerilor spunându-li-se că dacă vor fi mai puțini vor exista fonduri pentru retehnologizarea utilajelor. În dosarul înaintat la instanță există documente interne ale CEO din care reiese obligația celor de la Direcția ELCFU de a curăța vagoanele, mai mulți muncitori audiați declarând că erau obligați de șefi ca în timpul gerului să intre în vagoane și să dea jos cărbunele cu ce puteau. Cercetările au dus la inculparea CEO, dar și a lui Paliu și Năboiu, procesul fiind deja pe rol la Judecătoria Târgu Jiu. Procesul a început însă cu o amânare pentru că reprezentantul CEO la proces a absentat, așa cum și pe parcursul cercetărilor penale a uzat de dreptul de a nu da declarații cu privire la eveniment. „Emite adresă către Complexul Energetic Oltenia, emite mandat de aducere pe numele reprezentantului convenţional al SC CEO SA”, a dispus instanța, procesul urmând să se reia după Paști.

Vizualizări: 6,947

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: