Audieri pe bandă rulantă în procesul lui Surupăceanu

Mai mulți martori au fost audiați miercuri la Tribunalul Gorj în procesul deschis pe numele fostului prefect și deputat Mugurel Surupăceanu. Audierea s-a făcut după ce, anterior, instanța a amânat luarea unei decizii la solicitarea făcută de fostul politician, prin intermediul avocaților, de a se lua act de decizia Curții Constituționale cu privire la redefinirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Surupăceanu este acuzat de instigare la complicitate la abuz în serviciu, cei care au comis abuzul fiind condamnați definitiv deja printr-o sentință în care se menționează că au încălcat reglementări interne ale Romsilva, ceea ce, în mod firesc, ar trebui să ducă la încetarea actualului proces.

Martorii audiați au fost mai mulți la număr, ei provenind din diferite zone ale țării, printre aceștia aflându-se și un bărbat care a făcut traducerea din rusă în română pentru buldotancul pe care a ajuns în 2004 să îl cumpere Romsilva de la o firmă din Târgu Jiu administrată anterior de Surupăceanu. Eufrat SRL era condusă în momentul tranzacției de Florin Bogdan Stanciu, condamnat și el cu suspendare în dosarul foștilor directori de la Romsilva acuzați că au achiziționat ilegal buldotancul adus din Ucraina. La audierile de la Tribunalul Gorj, Stanciu a vorbit despre implicarea sa în afacerea respectivă și despre neimplicarea lui Surupăceanu. Martorul a menționat că după ce a preluat administrarea firmei i-a cerut o singură dată celui care era prefect la acea vreme să îl ajute să îl cunoască pe omul de afaceri Ilie Gogălniceanu, prin a cărui firmă s-a derulat vânzarea buldotancului către Romsilva.

„Performanţele buldotancului”

Stanciu a declarat că Surupăceanu cunoștea bine mediul de afaceri local și, în plus, ca fost administrator al firmei îl putea ajuta să aibă o întâlnire cu Gogălniceanu, altă implicare a fostului politician în afacerea respectivă neexistând. Martorul a menționat și performanțele pe care le avea utilajul adus din Ucraina, el declarând că, probabil, pe piață nu există nici în prezent o mașinărie care să poată face lucrări de terasare a terenului, să smulgă copaci, să aibă putere și viteză mare de deplasare. Despre eficiența buldotancului a vorbit și un alt martor audiat de instanță, un inginer din cadrul Direcției Silvice Călărași, responsabil cu mecanizarea. Acesta a menționat că la testele făcute în teren utilajul și-a făcut treaba, dar că, în cele din urmă, Romsilva a dispus trimiterea acestuia la Direcția Silvică Dâmbovița. La audierile de miercuri au participat și doi martori din Capitală care reprezentau o firmă care a dorit să se implice și ea în vânzarea către Romsilva a unui utilaj în 2004. Firma nu a îndeplinit însă criteriile pentru a putea câștiga licitația, ambii martori menționând că nu l-au cunoscut pe Surupăceanu vreodată pentru a putea spune dacă acesta a avut sau nu vreo implicare în afacerea respectivă, așa cum susțin procurorii DNA.

Vizualizări: 1,192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: