CE Oltenia va cere o păsuire de patru ani

Managerul Complexului Energetic Oltenia, Sorin Boza, a explicat că nu există timpul fizic pentru conformarea la noile norme de mediu impuse la nivel european. Boza va ajunge la sfârşitul lunii la Bruxelles, unde va explica faptul că 2025 este un termen mai realist decât cel impus în prezent, 2021. Pentru a se încadra în noile limite de poluare, compania trebuie să schimbe 84 de arzătoare.

Sorin Boza va merge pe 27 februarie la Bruxelles, unde se va întâlni cu comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete. „O să cer o derogare până în 2025. Bani am găsi să ne conformăm, dar nu este suficient timp”, a declarat Boza pentru economica.net. Comisia Europeană a venit anul trecut cu noi norme, care ar trebui respectate până în 2021. „Am plătit deja peste un miliard de euro pentru programele de conformare. Mai avem doar la două grupuri, şi respectăm programul pentru 2020. Acum noul termen este 2021 pentru noul program. Ne trebuie timp, că bani mai găsim”, a spus Boza. „Nu am timp fizic să fac noile investiţii. Ca să mă înscriu în noile valori, trebuie să fac modificări fizice la cazan. Sunt de schimbat 84 de arzătoare, iar un singur arzător nou se produce în patru ani. Voi fi obligat să opresc grupurile şi voi merge cu doar 750 MW”, a explicat Boza pentru economica.net. Puterea instalată a termocentralelor CEO este de circa 3.200 MW.

INVESTIŢII

Activiştii de mediu de la Greenpeace susţin că nu mai puţin de 2 miliarde de euro ar trebui cheltuite de România în următorii ani pentru ca termocentralele pe cărbune să respecte noii parametri de mediu stabiliţi la nivel european. Noul ministru al Energiei, Anton Anton, a spus că investiţiile necesare ar fi mult mai mici. „Cam vreo sută de milioane, cam aşa”, a spus Anton Anton.

Vizualizări: 3,303

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: