Mămăligă: Administraţia CEO nu poate elibera un al doilea fluturaş

Circa 80 de mineri de la Cariera Jilţ Nord a CE Oltenia au protestat marţi dimineaţă, la intrarea în schimb, nemulţumiţi că nu au primit doi fluturaşi de salariu, aşa cum au anunţat şefii companiei pe diverse canale media. Oamenii consideră că, prin transferul contribuţiilor, li s-au diminuat veniturile şi au vrut să ştie cum le-au fost calculate salariile.

Minerii de la cariera Jilţ Nord, de la două excavatoare, au refuzat să intre la schimb, solicitând clarificări conducerii carierei şi liderilor sindicali. Mare parte dintre protestatari sunt afiliaţi la sindicatul condus de Adrian Marciuc. Aceştia au vrut să ştie când vor primi cel de-al doilea fluturaş, despre acordarea căruia a vorbit inclusiv Sorinel Boza, directorul general al CE Oltenia. Minerii se aşteptau ca în acest fluturaş să li se explice detaliat cum a fost calculat salariul după transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.

Petre Mămăligă, secretar în cadrul Sindicatului Mine Energie Jilţ Turceni, a discutat cu protestatarii şi a cerut clarificări la CE Oltenia A aflat în acest fel că salariaţii companiei energetice nu vor primi vreodată un al doilea fluturaş de salariu. „A fost o nemulţumire a salariaţilor referitor la faptul că, în urmă cu ceva timp, nişte conducători ai societăţii ar fi spus că în ianuarie vor lua doi fluturaşi. Unul cu contribuţiile împărţite şi fluturaşul iniţial, cel care s-a făcut, cu transferul contribuţiilor către salariat. Noi am transmis administraţiei punctul lor de vedere, că ar dori un al doilea fluturaş pe sistemul de calcul vechi. Administraţia ne-a comunicat că este un document neoficial şi ca atare nu îl poate elibera, pentru a nu se interpreta. Am verificat anumite situaţii sesizate, sumele sunt aceleaşi pe ambele variante”, a declarat Petre Mămăligă.

Miner: „Ar trebui sa protestam 8000, nu doar 80”

Minerilor nemulţumiţi li s-a oferit posibilitatea ca la ieşirea din schimb să-şi verifice fişele în ambele variante la Serviciul Salarizare al carierei. „Ar trebui sa protestam 8000, nu doar 80”, a spus un miner nemulţumit.

Printre protestatari au fost şi mineri nemulţumiţi de modul în care s-a făcut armonizarea salariilor. „Am fost întrebat de un miner că el nu vede clasele pe fluturaş. Nici nu avea cum să le vadă, pentru că majorarea se aplică cu 1 februarie. Le vor vedea în fluturaşul lunii februarie care se va primi în martie”, a precizat Petre Mămăligă.

După circa o jumătate de oră, minerii au reluat lucrul, primind garanţii de la sindicalişti că vor afla cum le-au fost calculate salariile la ieşirea din schimb. 

Vizualizări: 3,048

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: