Ce post vânează procurorul din dosarul Rovinari-Turceni

Jean Uncheșelu, procurorul care l-a trimis în judecată pe fostul premier Victor Ponta în dosarul Turceni- Rovinari,  și-a depus candidatura pentru unul din cele 15 posturi de procuror european delegat în România.

Pe lângă aceste posturi alocate României, țara noastră trebuie să mai propună instituției conduse de Laura Codruța Kovesi și 5 rezerve.

În total, 16 procurori și-au depus candidatura, însă numai 14 îndeplinesc condițiile de înscriere.

Procurorul Uncheșelu a devenit cunoscut opiniei publice după ce l-a trimis în judecată pe Ponta pentru infracțiuni de corupție legate de contractele de consultanță de la complexurile energetice Rovinari și Turceni.

Fostul premier a fost însă achitat în primă instanță, dar decizia nu este definitivă. Procurorii DNA au contestat sentința, dar apelul a fost suspendat ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale.

Imediat după achitare, Ponta spunea că vrea să îl dea în judecată pe Uncheșelu și să-i ceară despăgubiri pentru gravele prejudicii de imagine pe care i le-a adus.

Între procurorii care își mai doresc acest post se numără Daniela Ana, șefa secției a 2-a din DNA de combatere a infracțiunilor asimilate corupției, cea care investighează dosarul de corupție al fostului primar de la Sectorul 1, Daniel Tudorache și care de-a lungul timpului i-a trimis în judecată pe Elena Udrea și Radu Mazăre.

Procurorii europeni delegați în România vor acționa în numele Parchetului European în statele lor membre și vor avea aceleași competențe ca procurorii naționali în ceea ce privește investigațiile, urmăririle penale și trimiterea în judecată. Ei vor investiga fraudele cu fonduri europene.

Vizualizări: 2,928

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: