Ce pretenţii au sinistraţii gorjeni de la autorităţi

Primarii din localităţile afectate de alunecările de teren au făcut bilanţul pagubelor suferite de gorjeni. În şedinţa Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă de mâine vor fi elaborate proiectele de hotărâre în vederea solicitării despăgubirilor de la Guvern. Pretenţiile sinistraţilor sunt însă foarte mari. Casele de la Bumbeşti Piţic sunt evaluate cu sume cuprinse între 150.000 şi 600.000 de lei noi, iar motrenii refuză apartamentele oferite de autorităţi şi spun că vor să li se ridice case, pentru că nu pot locui la bloc. Pe de altă parte, autorităţile de la Roşia de Amaradia riscă să fie date în judecată de către un localnic ale cărui terenuri sunt permanent inundate.

Instituţia Prefectului Gorj a solicitat primarilor din localităţile afectate de alunecările de teren să întocmească devizele de lucrări şi să evalueze pagubele suferite de localnici în vederea solicitării despăgubirilor de la Guvern. „Este o procedură de durată, dar joi va avea loc Comitetul Judeţean pe Situaţii de Urgenţă, şedinţa în care unde vom emite proiectele de hotărâre în încercarea de a obţine sumele necesare pentru toate localităţile. Nu numai la Bumbeşti Piţic sunt probleme, dar şi la Motru, Roşia de Amaradia, Muşeteşti. Domnul Dumitraşcu de la ISU a luat legătura cu toate primăriile care au suferit alunecări de teren în această perioadă, să le ceară dacă au devize de lucrări şi să spună care ar fi sumele necesare pentru a-şi putea rezolva problemele. Vrem ca joi să emitem acele proiecte de hotărâre şi să le transmitem atât la Ministerul Afacerilor Interne, cât şi la Ministerul Dezvoltării”, a declarat Alin Văcaru, prefectul judeţului Gorj.

Acesta a mai precizat că merge pe mâna primarilor întrucât Instituţia Prefectului nu are specialişti care să facă o evaluare corectă a pagubelor. „În momentul de faţă, nu ştiu la cât se ridică sumele respective pentru că noi nu avem persoane specializate în cadrul Instituţiei Prefectului să facă o evaluare corectă şi atunci le-am cerut primarilor să facă devize de lucrări, să facă o evaluare şi să ceară sumele necesare pentru remedierea problemelor”, a mai precizat prefectul Văcaru.

Peste un milion de lei pentru reconstrucţia caselor din Cârligei

Cele patru case distruse de alunecarea de teren de la Bumbeşti Piţic au fost evaluate la suma de 1,2 milioane de lei. „Am întocmit devizul de lucrări, cu manoperă cu tot, pentru refacerea drumului de infrastructură din satul Cârligei şi am solicitat suma de 123.407 lei. Pentru cele patru case distruse vom cere aproximativ 1,2 milioane de lei. Casele au fost evaluate cu sume cuprinse între 150.000 şi 600.000 de lei. Cel mai mult a fost evaluată casa cu etaj şi mansardă, practic avea două etaje. Oamenii trebuie mutaţi de acolo şi au nevoie de bani pentru ridicarea altor locuinţe. Trei dintre familii au terenuri aproape de drumul naţional, iar pentru o familie trebuie să identificăm noi teren tot pe raza comunei”, a declarat Michy Nioaţă, primarul de la Bumbeşti Piţic.

Vor case, nu apartamente

Primăria oraşului Motru nu poate rezolva în totalitate problema sinistraţilor din cauză că unii refuză să se mute la bloc. „Noi avem probleme în satul Ploştina, în Dealul Pomilor, unde sunt afectate trei case, la una s-a dărâmat un perete, iar celelalte două sunt predispuse să fie dărâmate. La două familii le-am dat apartamente în oraş, însă mai avem probleme cu cealaltă. Într-una din case locuiesc două femei în vârstă care nu vor să se mute la bloc. Spun că au locuit toată viaţa la casă şi nu pot sta într-un apartament pentru că au găini şi animale. În momentul de faţă, cele două femei locuiesc la fiul lor. Oamenii merg ziua la gospodăriile lor, însă nu-i lăsăm să rămână acolo şi pe timpul nopţii din cauză că este prea mare riscul în condiţiile în care plouă. Este o alunecare de teren mai veche, care acum s-a reactivat”, a declarat Dorin Hanu, primarul oraşului Motru. Acesta a mai precizat că va încerca să identifice un teren cu sprijinul CE Oltenia şi că va solicita fonduri pentru ridicarea unei case unde să locuiască femeile.     

Primăria Roşia de Amaradia riscă să fie dată în judecată

Alunecările de teren s-au reactivat şi în comuna Roşia de Amaradia. Autorităţile locale se tem că vor fi date în judecată de un localnic. „Ne confruntăm cu o problemă la DC 29 A, cel mai tranzitat drum. S-a produs o alunecare de teren, încercăm să facem faţă situaţiei, dar foarte greu pentru că bugetul comunei nu permite acest lucru. Ar trebui să aşteptăm după fondurile venite de la Guvern, din fondul de rezervă al Guvernului. Situaţia este puţin delicată pentru că un proprietar a sesizat la primărie faptul că apa care se acumulează pe o lungime de circa doi kilometri de şanţ de scurgere a drumului comunal îi ajunge pe proprietate, îl inundă şi îl punem în imposibilitatea de a putea folosi terenul respectiv în primăvară. Dacă ne dă în judecată va câştiga, iar primăria pe bună dreptate”, a declarat Liviu Cotojman, primarul de la Roşia de Amaradia. O nouă alunecare de teren pune în pericol şi şcoala Rugetu. „Am identificat o altă alunecare lângă şcoala Rugetu. E un pericol să fie afectată şcoala. Ieri noapte s-a desprins o falie care va angrena o altă suprafaţă de teren foarte aproape de şcoală. Sper să nu avem probleme majore în zona respectivă, dar nivelul e unul alarmant”, a mai precizat Cotojman.  

Vizualizări: 158

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: