Ultima fiţă în Urdari! Case şi garduri cu motive brâncuşiene

Cetăţenii comunei Urdari au făcut o pasiune pentru operele sculptorului de la Hobiţa, Constantin Brâncuşi. Chiar dacă localitatea de baştină a sculptorului şi comuna Urdari sunt la mare depărtare una de cealaltă, acest lucru nu i-a împiedicat pe zeci de localnici să-şi ridice case şi garduri împrejmuitoare cu motive inspirate din operele brâncuşiene, în special după Coloana fără Sfârşit. Autorităţile locale spun că fiecare şi-a amenajat gospodăria după bunul plac.

Urdari ar putea deveni cu uşurinţă comuna „Constantin Brâncuşi”, asta pentru că oriunde te uiţi vezi câte un stâlp la o casă sau un gard realizat după modelul Coloanei fără Sfârşit. Cei care au ales să se inspire după opera titanului de la Hobiţa spun că au văzut la alţii astfel de lucrări şi au vrut să aibă şi ei în gospodărie. Curios este faptul că multe dintre casele care au astfel de motive brâncuşiene sunt construite recent. „Aşa i-a plăcut soţului meu. Aşa a vrut el să facă. Sunt multe case care au stâlpi cu coloana infinitului la noi în comună”, a spus Ionica Marcu din Urdari.

„Fiul meu care e plecat în Spania a făcut casa şi i-a plăcut coloana aceasta. A văzut pe la Târgu Jiu şi  a vrut şi el. Şi-a făcut singur stâlpul. A luat nişte suporţi de la cineva şi l-a realizat”, a spus Alexandra Brânzan, o altă localnică.
Autorităţile locale din Urdari spun că fiecare cetăţean şi-a decorat gospodăria după cum a crezut de cuviinţă. „Oamenii şi-au făcut în special gardurile cu aceste motive brâncuşiene. Au avut modelul şi au făcut în special la garduri şi câte un stâlp de la casă. Le place lor cum arată. Arată mai frumos o gospodărie cu astfel de motive şi de aceea şi-au făcut mulţi dintre cetăţeni”, a declarat Mihai Calotă, primarul comunei Urdari.

casa_Ionica_Marcu_din_Urdari

gard_cu_motiv_brancusian_1

casa_alexandra_branzan_urdari

Vizualizări: 998

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: