Ce reprezintă împrumutul criptografic?

Ritmul de dezvoltare accelerat a pieței criptografice a determinat apariția aici a tot mai multor instrumente caracteristice mai mult pieței tradiționale. Dacă mai înainte contractarea unui împrumut sau efectuarea unui depozit de fonduri părea o opțiune disponibilă doar în cadrul instituțiilor financiare tradiționale, în prezent situația este un pic diferită. Instrumentele disponibile pe piața cripto îți permit să faci multe lucruri pe care le poți faci și în instituțiile financiare tradiționale. Posibilitatea de cripto creditare este un exemplu cât se poate de relevant în acest sens. Respectiv, în continuare, în acest articol descriem ce reprezintă un cripto împrumut și care este rolul acestui în cadrul pieței cripto. 


Ce reprezintă cripto împrumutul? 

Un împrumut cripto reprezintă procesul în care solicitantul creditului contractează un împrumut în baza garanțiilor oferite de fondurile cripto pe care le deține. Conceptul de bază în acest sens este unul cât se poate de simplu - obții resurse (de obicei - în fiat), păstrându-ți, în același timp, fondurile cripto. În același timp, un asemenea proces de creditare poate funcționa și în direcția opusă - solicitantul de credit poate credita resurse cripto în baza garanțiilor fiat. 


Cel mai curând ai observat că nu este nimic nou aici. Totodată, în cadrul pieței cripto, creditul și împrumuturile sunt primitive financiare puternice care deschid o gamă largă de aplicații și beneficii pentru afaceri, instituții, comercianți și utilizatori. Prin intermediul acestui instrument participanții la piață obțin oportunități precum: 

• dobânzi cu rate optimizate
• credite acordate rapid și simplu
• posibilitatea de a împrumuta sume cu adevărat mari. 
 


Cât de importantă este creditarea pentru piața cripto?

Inițial, deținătorii de fonduri cripto aveau 2 opțiuni disponibile - cea de a păstra criptomoneda în perspectivă de timp îndelungat și cea de a tranzacționa în încercarea de a specula pe preț și a obține anumite profituri investiționale din această activitate. Acest scenariu, la acel moment, reprezenta un factor care limita considerabil piața cripto și oportunitățile disponibile pe această piață. 


Odată cu apariția cripto împrumuturilor, utilitatea activelor cripto active a crescut semnificativ. Această schimbare s-a manifestat, în principal, prin apariția mulți noi oportunități disponibile pentru investitorii de pe această piață. Cu alte cuvinte, cei care doreau pur și simplu să păstreze fondurile pe termen lung au primit oportunitatea de a le păstra, doar că la condiții mult mai favorabile. Totodată, cei care aveau nevoie de împrumuturi, au primit oportunitatea de a contracta creditele necesare la condiții mult mai convenabile decât cele oferite de instituțiile bancare tradiționale. 


Deși aceasta este o îmbunătățire semnificativă a ecosistemului cripto, nu oferă toate beneficiile unui credit adevărat - deoarece, așa cum este, toate creditele cripto sunt supra co lateralizate. Aceasta înseamnă că pentru a primi un împrumut, trebuie să ai deja un capital în formă cripto. Îți poți forma un capital cripto prin tranzacționare pe Bitcoin Loophole - platformă specializată în tranzacții de active cripto. 


Tipuri de platforme de creditare: centralizate și descentralizate

Odată cu dezvoltarea împrumuturilor cripto, s-au dezvoltat și anumite platforme care pot oferi împrumuturi de acest tip. Astfel, în prezent platformele de acest tip sunt împărțite în 2 mari categorii: 

• centralizate 
• descentralizate. 

Platformele centralizate de creditare acționează mai degrabă ca companiile tradiționale fintech care se ocupă de criptomonede - îndeplinesc cerințele Know Your Customer (KYC), au un sistem de stocare pentru a-și proteja activele și pot forma parteneriate de afaceri tradiționale cu instituții, cum ar fi contracte de credit specifice. 


Platformele de creditare descentralizate, funcționează ca protocoale pe care oricine le poate accesa în orice moment, fără KYC. Aceste platforme descentralizate au rate variabile ale dobânzii determinate de cererea și oferta pentru un activ de pe platformă. 


Concluzie

Cripto împrumuturile reprezintă un bun instrument investițional atât pentru cei care le solicită, cât și pentru cei care le acordă. În acest sens, investitorii interesați să-și păstreze fondurile cripto pe termeni lung ot face acest lucru la condiții mai avantajoase de dobândă. Totodată, cei interesați să obțină credite pentru anumite necesități, la fel, pot face acest lucru la condiții mult mai avantajoase decât cele oferite de către băncile tradiționale. Posibilitatea de creditare are și un impact pozitiv asupra pieței cripto la general - acest instrument face ca resursele să se miște aici, ceea ce reprezintă un lucru benefic pentru orice tip de piață. Unica condiție pe care trebuie să o întrunească un solicitant de credit este cea de a dispune de un anumit capital de cripto. Poți cumpăra și tranzacționa cripto utilizând Bitcoin Loophole  - o platformă de tranzacționare de încredere.

Vizualizări: 740

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: