Ce spun micii afacerişti din Târgu Jiu despre majorarea taxelor locale

Afaceriştii din Târgu Jiu speră ca autorităţile locale să revină asupra deciziei de a majora de 5 ori impozitul perceput proprietarilor persoane fizice care deţin spaţii ce nu au destinaţie de locuit. Aceştia spun că vor trebui să facă eforturi pentru putea suporta această creştere, asta pentru că nu se gândesc sub nicio formă să mărească tarifele pentru beneficiarii serviciilor lor.

Consilierii locali din Târgu Jiu au avizat în şedinţa de Consiliu Local extraordinară de vinerea trecută aplicarea unei cote de impozitare de 0,5% pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice începând cu anul 2016, faţă de 0,1% cât a fost până anul acesta. În astfel de situaţii sunt proprietarii persoane fizice care închiriază imobilele pe care le deţin şi pe care nu le folosesc ca spaţiu locativ, sau proprietarii care şi-au dezvoltate diverse afaceri în astfel de spaţii, cum ar fi magazinele de la parterul blocurilor.

La nivelul municipiului Târgu Jiu sunt circa 800 de persoane fizice care de anul viitor vor plăti un impozit de 5 ori mai mare față de cel de anul acesta. În această situaţie se află şi medicul stomatolog Otilia Cioplea. Medicul încă mai speră ca autorităţile locale să nu majoreze impozitul. "Asta înseamnă clar o scădere a profitului. Trebuie achitată suma respectivă, nu avem încotro, sperăm că totuşi că se vor schimba în alt sens, adică să scadă. E o creştere bruscă şi prea mare în contextul în care veniturile populaţiei au scăzut. Noi ca să punem taxe mai mari pe cabinet, ca să mărim venitul putem, dar nu mai ai desfacere, nu mai ai pacienţi care să-ţi dea suma respectivă. Noi suntem SRL şi plătim şi impozit pe încasări, 3%. E clar, trebuie să încercăm să suportăm noi, prin alte metode, să găsim alte metode, în niciun caz prin creşterea preţului pe cabinet", a explicat medicul specialist Otilia Cioplea.

Directorul Direcţiei de Venituri, Mariana Budulan, a dat exemplu că pentru un apartament de 54,5 mp impozitul în 2016 va fi de 165lei, calculat la o cotă de impozitare de 0,09%. Practic, cei care au dezvoltat afaceri precum medicul stomatolog Cioplea, vor plăti impozit de 5 ori mai mult, adică 825 lei pe an.

Paraschiv: Dacă renunţau la câteva pomeni, nu creşteau taxele

Consilierii locali liberali nu au fost de acord cu această majorare, însă hotărârea a fost adoptată de majoritatea PSD. Aceştia spun că bugetul local putea fi echilibrat şi în alt mod sau că se putea majora impozitul, dar nu atât de mult. "0,5% a fost o marjă sugerată de doamna directoare de la Direcţia de Venituri şi aprobată de Consiliul Local. Nu era obligatoriu să îl creştem cu valoarea aceasta. Noi discutasem în şedinţa de comisii să ne dea proiectul pe mail ca să putem face şi alte simulări, să vedem unde se mai poate creşte, unde se poate scădea, erau nişte taxe foarte mici care puteau fi mărite. Trebuia să rămână la cota de anul trecut, nu era niciun fel de problemă. Singura chestie e că aveau ei un deficit dacă rămâneau ca anul trecut de un milion de lei. Dacă renunţau la câteva pomeni gen ziua pensionarilor puteau să rămână fără probleme pe cotele respective", a explicat consilierul Mihai Paraschiv.

Vizualizări: 166

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: