Ce trebuie să facem de 1 Mai

Începe. De azi, vom rămâne singuri în orașe. Mașinile bugetarilor, bucuroase și ele de vacanța (binemeritată, ne vor asigura știriștii) acordată pe 30 aprilie, vor lua drumul mării și al muntelui, claxonând nervoase în coloana interminabilă. O să se umple drumurile europene și autostrăzile (alea două) de rebeli. Ce înseamnă să fii rebel, la urma urmei, dacă nu să mergi la mare laolaltă cu toți ceilalți nonconformiști într-o direcție predestinată- Aș face niște panouri mari la toate vămile importante de la intrările în țară. Și să scrie pe ele așa: “România – 20 de milioane de locuitori dintre care 16 milioane rebeli și restul niște triști care nu înțeleg frumusețea grătarului și-a băuturii!” Și apoi “Distracție plăcută!” scrisă într-o sută de limbi.

Știu tineri de vârsta mea pentru care plecatul la mare de 1 Mai e un fel de datorie, o obligație pe care o au față de spiritul lor tânăr. Și de aici nu mai trece mult până se transformă în corvoadă. “Ce facem, bă, de 1 Mai-”, întreabă unul, deja anticipând răspunsul și gândindu-se cât o să fie de frig, de scump și de urât la mare. “Mergem la mare”, va răspunde un altul robotic, fără pic de bucurie în glas. Mergem la mare pentru că așa se face. Nu e suficient că suntem sclavii unor norme pe care nu știm cine le-a implementat în timpul serviciului, acum trebuie să ne conformăm și când vine vorba de timp liber, sfidând astfel însăși noțiunea de timp “liber”. De 1 Mai mergem la mare, de 1 Decembrie mâncăm grătare, de Crăciun tăiem porcul și de ziua noastră dăm de băut la colegi. Nu știm exact DE CE le facem, știm că așa face toată lumea iar noi nu trebuie să încălcăm regulile străvechi.

Chiar, v-ați gândit puțin la regulile morale după care funcționăm- Majoritatea sunt impuse de societate, dar câte oare sunt ale noastre, din naștere- După ce principii ne-am ghida dacă societatea nu ar fi existat, dacă ne-am fi născut dezbrăcați pe un câmp și n-am fi văzut oameni nicăieri, în toată viața noastră- Probabil am fi crezut că-i OK să omorâm, să furăm, să violăm, să dăm șpăgi electorale, nu- Am fi fost puri și originali. Cu o singură excepție. Când va fi venit 1 Mai, o forță dinăuntrul nostru, ceva mai puternic decât noi și inexplicabil, ne va spune să mergem spre apă și spre iarbă. Și, odată ajunsă acolo, forța va strânge niște vreascuri și va face un grătar. Și va lăsa peturile de bere pe jos și așa va apărea plasticul.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: