CE Turceni şi SNLO, pe lista neagră a FMI

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) şi Complexul Energetic (CE) Turceni sunt monitorizate de Fondul Monetar Internaţional (FMI). Cele două entităţi miniere au fost incluse de curând pe lista companiilor monitorizate alături de alte şapte societăţi. Potrivit purtătorului de cuvânt al SNLO, Aurel Popescu, societatea a ajuns în atenţia FMI din cauza încasărilor scăzute din 2010 de la CET-urile din ţară.

Nouă societăţi au fost incluse de curând pe lista companiilor ale căror politici financiare şi de personal sunt monitorizate de către FMI, printre acestea se numără şi cele două  entităţi miniere SNLO şi CE Turceni. SNLO a mai fost monitorizată şi în 2005.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SNLO, Aurel Popescu, de această dată societatea revine în atenţia FMI după ce rezultatul financiar al companiei arăta că la sfârşitul anului 2010 avea datorii către stat în valoare de 2.800 de miliarde de lei vechi. „Există o listă mai lungă de societăţi comerciale care sunt monitorizate de FMI privind arieratele. Arieratele acestea au apărut la SNLO din cauza neîncasării contravalorii cărbunelui livrat la Complexurile Energetice şi CET-uri. Am avut întârzieri către bugetul statului, au apărut penalităţi de întârziere şi în felul acesta apărem peste tot ca având datorii. În realitate veniturile noastre depăşesc cheltuielile, deci suntem pe plus. Probabil o să vină şi dumnealor cu o propunere pentru ca arieratele să scadă“, a precizat Aurel Popescu, purtător de cuvânt SNLO.

Graure crede că a ajuns în vizorul FMI „dintr-o neînţelegere”

Directorul CE Turceni, Octavian Graure, susţine că entitatea minieră a ajuns în vizorul FMI dintr-o neînţelegere. „A fost o neînţelegere din cauza diferenţelor de curs valutar pe creditul luat de la japonezi pentru desulfurare, respectiv 168 de milioane de euro. La sfârşitul anului 2010 am avut aproximativ 46 de miliarde de lei vechi profit. Acele diferenţe de curs valutar care sunt în înregistrările contabile, în cursul iernii au fost 680 de miliarde de lei vechi, diferenţe nefavorabile“, a precizat acesta.

Graure susţine că situaţia economică de la CE Turceni este şi la ora actuală una bună, 250 de miliarde profit în doar 3 luni. „Chiar astăzi am avut şedinţă la Minister unde a prezentat situaţia economică. În primele trei luni ale acestui an avem aproximativ 250 de miliarde profit“, a mai precizat Octavian Graure.

Vizualizări: 121

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: