Ce vor să negocieze sindicaliștii din FNME în 2014

Federația Națională Mine Energie (FNME), cea care are membri 17 mii de salariați ai CE Oltenia, va avea Consiliul de Coordonare în data de 11 ianuarie. Cei 200 de lideri de sindicat prezenți la întâlnire vor discuta despre adoptarea unei strategii pe 2014, dar și subiectele pe care vor să le negocieze anul acesta cu administrația CE Oltenia.

Prim-vicepreședintele FNME, Ion Rușeț, a declarat că în data de 11 ianuarie, la Consiliul de Coordonare se va adopta o strategie privind poziționarea FNME în viitor. Anul va începe în forță, în sensul că reorganizarea CE Oltenia, impusă de conducere, va crea adevărate revolte în rândul salariaților TESA. Din data de 1 februarie, 2.000 de angajați de la birouri vor fi mutați la Târgu Jiu sau în producție, în sucursale rămânând foarte puțini oameni.

Sindicatele mai doresc renegocierea celor trei pachete de performanță raportate la indicatorii pe care conducerea și-i asumă în bugetul de venituri și cheltuieli pe 2014. În 2013, CE Oltenia a produs 12 TW, dar își propusese 18, 5 TW. În 2014, compania își propune o producție de circa 15 TW. Astfel, facilitățile din pachetele de performanță trebuie puse în raport cu această producție. De amintit este că, în 2013, minerii și energeticienii nu au primit pachetele de performanță. Ei au primit în 2013 primă de vacanță, de Paște și încă o primă de sfârșit de an.

Revine problema reprezentativității

Pe lângă pachetele de performanță, liderul de sindicat Ion Rușeț amintește că trebuie negociat și un sistem unic de salarizare, unul echilibrat, iar acordarea plăților compensatorii pentru pensionabili este un alt subiect discutat încă de la finalul anului 2013, în sensul reducerii sumelor acordate în caz de disponibilizare. Tot anul acesta vor fi disponibilizate 600 de persoane, majoritatea pensionabili, spune compania.

Listarea CE Oltenia la mijlocul lui 2014 este de asemenea un moment important, pe care sindicatele îl vor urmări cu atenție. În același timp, un alt sindicalist pune problema reprezentativității unor federații. Constantin Crețan spune că FNME și Federația Energetica și-au pierdut reprezentativitatea. Singura instituție care poate să constate pierderea reprezentativității este Tribunalului București, a explicat Ion Rușeț, menționând că în anul 2014 lucrătorii vor fi bine reprezentați. În 2013 a fost deschis un subiect important pentru mișcarea sindicală, ce va trebui discutat și în 2014: un sindicat mare, reprezentativ în CE Oltenia.

Vizualizări: 191

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: