Ceartă între Căldăruşe şi Pârvulescu pentru minerii de la Peşteana

Salariaţii CE Oltenia de la sectorul Peşteana Sud au anunţat că renunţă la proteste. Minerii spun că directorul unităţii miniere a stat de vorbă cu ei şi le-a promis că nu vor fi transferaţi la Direcţia de Pază, după închiderea acestui sector. Prezenţi la discuţii au fost liderii sindicali Gabriel Căldăruşe şi Dumitru Pârvulescu, care s-au contrat în faţa protestatarilor. În timp ce Căldăruşe spune că numai 10 mineri de la Peşteana Sud vor rămâne la pază, Pârvulescu crede că minerii sunt minţiţi şi că mai devreme sau mai târziu vor ajunge la direcţia condusă de Ion Răuţ. Pârvulescu spune că protestatarii au primit doar promisiuni, nu şi un document prin care să li se asigure un loc de muncă potrivit pregătirii în unităţile miniere vecine, după închiderea carierei.

Salariaţii care au protestat la finele săptămânii trecute pentru că se regăseau pe listele cu personalul ce va fi trecut la pază după închiderea sectorului Peşteana Sud au primit ieri promisiuni de la directorul UMC Peşteana, Mihai Mariescu, că vor fi redistribuiţi la unităţile CE Oltenia din zonă odată cu încetarea activităţii la acest sector. Aceştia au renunţat la protest, deşi până la urmă au primit doar promisiuni verbale, care nu au la bază un document. „Directorul nostru de aici, Mariescu, a venit şi a stat de vorbă cu noi. Am discutat problema şi ne-a promis că se rezolvă să nu ne mai dea la pază, dar pe parcurs vom vedea ce o fi. Ne-a spus că în prezent caută soluţii să ne redistribuie în zonă. Am fost circa 40-50, am stat vreo 5 ore în faţa unităţii. Renunţăm deocamdată la protest. Am primit doar promisiuni, într-un cuvânt, am rămas dezamăgiţi, nu am prea înţeles nimic. Liderii s-au certat între ei, care a furat mai mult. Căldăruşe cu Pârvulescu. Ei nu au treabă cu problemele muncitorilor. În afară de cearta lor nimic nu a rămas clar”, a spus Mirel Vavură, maşinist la sectorul Peşteana Sud.

Căldăruşe: La pază rămân doar 10 mineri

Liderul Sindicatului Mine Energie Oltenia (SMEO), Gabriel Căldăruşe, a fost prezent ieri la discuţii, asta după ce s-a autoinvitat vinerea trecută. Sindicalistul nu a făcut decât să reconfirme spusele directorului Diviziei Miniere, Daniel Antonie. Căldăruşe a spus că o parte din salariaţii de la Peşteana Sud vor fi trecuţi la pază. „Va fi o perioadă de 3-4 luni de acum încolo în care se vor retrage utilajele de pe poziţiile actuale, vor fi demontate circuitele, după care tot personalul va fi distribuit conform pregătirii profesionale pe care o au dumnealor şi pe aceleaşi drepturi salariale către alte subunităţi, UMC-uri. Va rămâne doar un punct de pază. Dintr-o situaţie prezentată preliminar de către administraţie asta ar însemna undeva în jur de 10 persoane. Acum trebuie să fim foarte sinceri şi să recunoaştem, trebuie păzit acest patrimoniu care înseamnă două excavatoare de mare capacitate, până se va lua o decizie în ceea ce priveşte aceste utilaje”, a declarat Gabriel Căldăruşe.   

Pârvulescu crede că minerii sunt amăgiţi

În lipsa unui document prin care să le fie garantate locurile de muncă pe aceleaşi meserii în alte unităţi miniere ale CE Oltenia, sindicalistul Dumitru Pârvulescu crede că protestatarii au fost amăgiţi şi că până la urmă vor fi trecuţi la pază. “Căldăruşe e trimis de Ciurel să mintă salariaţii, că asta fac. Să privim logic, s-a înfiinţat divizia de pază, condusă de Răuţ, mâna dreaptă a lui Ciurel. Această divizie trebuie să aibă salariaţi, iar acum au găsit oportunitatea de a-i face agenţi de securitate pe salariaţi. Oamenii n-au nicio certitudine. Probabilitate 100% nu există că se duc la pază, dar atâta timp cât salariaţii nu primesc o hârtie prin care să li se spună unde vor merge după câteva luni pentru mine suspiciunea este ca la fiecare salariat. Plus că în perioada asta cei care au pile şi-au rezolvat, au plecat de la Peşteana Sud la diverse subunităţi, cel puţin asta am înţeles. Nu este nimic transparent”, a comentat Dumitru Pârvulescu.

PROTEST

95 din cei circa 250 de salariaţi de la sectorul Peşteana Sud s-au regăsit pe listele cu personalul ce urma să fie transferat la Direcţia de Pază de la 1 iunie. Aceştia au protestat timp de două zile la finalul săptămânii trecute pentru că nu vor să devină agenţi de securitate. Directorul Daniel Antonie le-a spus că listele nu sunt valabile şi că au fost întocmite fără consultarea lui.

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: