„Cel mai bun contract al CEO“, aproape de reziliere

Directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat la o emisiune TV că este aproape de a rezilia contractul pentru livrarea cărbunelui la sârbi prin intermediarul din Constanţa. Acesta a spus că vinerea trecută ar fi trebuit să intre în cont o parte din bani, dar nici până acum nu au fost viraţi. 

Ciurel spunea că acest contract este cel mai bun pe care l-a avut CEO şi l-ar semna pentru încă 20 de ani dacă ar putea. „Dânşii încearcă să demonstreze costuri de 25 de euro pe tonă, e anormal să cumperi o marfă cu 13 euro şi să o transporţi cu 25 de euro. Ar fi trebuit vineri înainte de Paşti să livreze o tranşă de bani, nici până la ora aceasta nu au intrat şi au intrat pe penalităţi. Văd că nu mai răspund la telefoane, nu şi-au plătit transportatorii, transportatorii sunt pe aici pe la noi, disperaţi. S-ar putea să fie probleme cu acest contract şi să ne dispară una din sursele importante pentru zona Motru. Ar fi prins extraordinar de bine prelungirea acestui contract. Înţeleg că ar fi găsit cărbune în Slovenia. Încearcă să aducă din Slovenia“, a spus Ciurel.

CEO ar fi livrat 500.000-600.000 de tone, a spus Ciurel marţi la o emisiune TV. Acest contract este unul controversat, la complex fiind şi o verificare a Corpului de Control al ministrului Andrei Gerea. Acesta declara că recomandarea a fost de a trimite raportul organelor abilitate. „A fost reclamat peste tot unde s-a putut şi eu am făcut apel să vină să fie cercetate. Se pare că s-au lămurit lucrurile. L-am trimis la toate organele care au roluri de control, până la urmă s-a văzut realitatea. Din păcate ei sunt în penalităţi pentru că scandalul generat în România a trecut Dunărea şi am înţeles că se pare că e în curs de schimbare sau a fost schimbat directorul de la Obrenovac“, a mai declarat Laurenţiu Ciurel.

Ciurel se contrazice în declaraţii

Directorul Laurenţiu Ciurel continuă să se contrazică în declaraţii atunci când este vorba despre contractul de livrare de cărbune la sârbi. Directorul CE Oltenia a spus acum o lună că acest contract se termină în aprilie, deşi în declaraţiile precedente zisese că se finalizează în iunie. „Vreau să-mi cer scuze, am afirmat că data de finalizare este aprilie, nu e aprilie, este 30 iunie. Nici nu se putea livra cantitatea aceasta în perioada aşa scurtă“, a lămurit acesta. Directorul Ciurel a mai declarat că sârbii primesc lignit de la carierele Lupoaia, Roşiuţa şi Husnicioara, iar într-o emisiune a spus că de la Roşiuţa nu se livrează cărbune. „Contractul acela ţine 3.000 de oameni la serviciu, de la Roşiuţa, Lupoaia şi Husnicioara. Cu toate astea, este criticat şi blamat că nu e bun. Am spus şi repet: aş semna unul şi pe 20 de ani, în aceleaşi condiţii, dacă aş avea ocazia”, declara Ciurel presei.

Cheltuieli pentru hoţii de cărbune

Directorul companiei a afirmat că pentru mărunţirea cărbunelui aşa cum au cerut sârbii cheltuielile sunt nesemnificative, nişte bare sudate cu un electrod care costă 2 lei: „Deci ce înseamnă aceste costuri: un pachet de electrozi costă 38 de lei, se folosesc cam doi electrozi ca să mai sudezi două bare la nişte grătare astfel încât să curgă cărbune de anumite granulaţii, să se sorteze. Cam astea sunt costurile. Deci de ordinul zecilor de lei. Concasoarele au bare mai mari şi s-au sudat nişte bare între ele, mai mici“.

Ulterior, pe siteul de achiziţii publice a fost publicată o licitaţie de 200.000 de lei pentru modificarea unui concasor pentru mărunţirea cărbunelui de la 120 mm la 60 de mm. Cert este că în anunţul licitaţiei se spune explicit: „Contractul are ca scop repararea si modificarea urgenta a concasorului de cărbune tip T1334-74/A aparţinând U.M.C. Roşiuţa în vederea asigurării pentru cărbunele solicitat de beneficiar a granulaţiei de 60 mm, redusă faţă de cea actuala de 120 mm“.

Răspunsul directorului Ciurel la tv: lignitul este mărunţit ca să evite furturile!!! Totodată el a spus că nu livrează la sârbi cărbune de la Roşiuţa. „Ştiţi că a fost iar un mare... Uite ce face Ciurel, cât îl costă să mărunţească cărbunele pe care-l dă la sârbi. Cariera respectivă (n.red- Roşiuţa) nici nu dă cărbune la sârbi. Noi am încercat să mărunţim cărbunele care merge pe bandă, adică să-l concasăm la dimensiuni atât de mici încât să nu mai poată fi atractiv pentru că cei care fură nu pot să care mic, praf şi pulbere, ei trebuie să care bucăţi mari“, a declarat directorul la o emisiune la un post local.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: