Cel mai bun text despre teroriști de pe internet

Se întâmplă, uneori, nu rareori, să ai cititori mult mai inteligenți decât tine. Ba chiar se poate întâmpla să și scrie mai bine. Marius Comper e un astfel de exemplu. Îl găsiți pe Facebook. Omul dă niște link-uri și, în general, niște recomandări excelente. Asta pentru că citește foarte mult și numai ce trebuie, deci accesați-l cu încredere.

Marius a publicat pe republica.net un text excelent (nu ca talent neapărat, cât ca studiu de caz, perfect documentat și foarte viguros) în care analizează fenomenul terorist, făcând apel la niște autori pe care nu cred că i-au citit nici măcar experții în terorism de la noi, darămite ăștia care-și dau cu părerea pe internet.

Textul are două concluzii clare și, cum spuneam, aproape imposibil de contracarat:

1.     Nu asistăm la o radicalizare a Islamului, ci la o islamizare a radicalismului. În sensul că majoritatea celor care au comis atentate oribile în numele ISIS sau al altei grupări teroriste nu erau musulmani practicanți. Sau, dacă vreți, erau musulmani cum sunt eu creștin. Beau alcool, se drogau, nu respectau postul în Ramadan și nu treceau pe la moschee. Altceva îi unea: o istorie a problemelor psihice, a violenței și a problemelor cu legea. Toate ducând la o incapacitate de integrare care i-a făcut să vadă în rănirea aproapelui o soluție, din frustrare. Iar ISIS (nicidecum Islamul) se ocupă cu rănirea aproapelui.

2.     Dacă ne vom teme, dacă vom deveni rasiști, intoleranți și violenți, ISIS va câștiga. Într-adevăr, pentru ca ISIS să eșueze, singura cale este ca toţi cetățenii musulmani (măcar cei aflați deja în Europa) să fie acceptați pe deplin ca cetățeni europeni, și ca cetățeni ai țărilor în care locuiesc. Excluderea lor din identitatea națională (fapt care s-a petrecut în Franța și Belgia, apropo) îi va forța să-și clădească altă identitate, iar religia va fi singurul refugiu, singurul reper stabil. Prin urmare, ISIS nu ne poate învinge cu adevărat. Singurii care ne ”pot” învinge suntem noi înșine.

În fine, cel mai bine citiți textul lui Marius de pe Republica, acolo veți găsi toate astea mult mai bine articulate și argumentate. Și am încredere că, măcar aceia mai inteligenți dintre noi, vor observa că are dreptate. Și că, în acest caz, cel puțin, nu avem decât varianta de a răspunde la ură cu dragoste, la război cu pace, la sub-umanitate cu umanitate.

Vizualizări: 352

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: