Cel mai vechi cămin cultural din Peştişani, modernizat cu bani europeni

Cetăţenii comunei gorjene Peştişani vor avea în curând un cămin cultural modern. Lucrările de reabilitare a clădirii din satul Brădiceni se apropie de final. Investiţia este realizată din fonduri europene şi prevede inclusiv dotarea unităţii cu costume populare cusute manual, care vor fi utilizate de artiştii Ansamblului Folcloric „Emilia Bubulac”.

Căminul cultural din satul Brădiceni este primul imobil de acest gen care a fost ridicat la nivelul localităţii. Autorităţile locale şi-au propus să-i redea strălucirea de odinioară, dar şi să-l adapteze normelor europene. Lucrările de modernizare au demarat în vara acestui an şi sunt realizate de un constructor din judeţul Vâlcea. „Este o investiţie de circa 350.000 de euro, realizată pe fonduri europene. Este în prag de finalizare. O parte din dotări au venit. Urmează să vină luna aceasta toate dotările. La partea de construcţie, lucrările sunt realizate în proporţie de 95%. Avem multe dotări. Vor fi patru rânduri de costume populare cusute manual pentru fete, băieţi, femei, bărbaţi, avem instalaţii de lumini, sonorizare, în valoare de 10.000 de euro, cu tot ce înseamnă microfoane, instrumente muzicale, calculatoare, televizoare, videoproiectoare”, a declarat Cosmin Pigui, primarul comunei Peştişani.

Clădirea a fost modernizată complet, dar şi extinsă. Acum dispune de o sală de evenimente spaţioasă, cu scenă, scaune şi grupuri sociale. De asemenea, amplasamentul a fost împrejmuit şi urmează să fie realizată şi o parcare. „Este primul cămin din localitate. Este şi cel mai vechi. A purtat de-a lungul vremii mai multe denumiri. I se spunea «Voinţa» înainte. Chiar în perioada interbelică i se spunea aşa. Nu ştim încă dacă se va numi tot aşa. Avem mai mulţi oameni de cultură, foarte cunoscuţi, din sat. Să vedem dacă vom pune cumva numele unuia dintre ei”, a mai spus primarul din Peştişani.

Căminul cultural va deservi Ansamblul Folcloric „Emilia Bubulac”, dar va fi utilizat cu ocazia evenimentelor culturale care se vor desfăşura la nivel de localitate. Lucrările vor fi încheiate până la sfârşitul lunii ianuarie.

Vizualizări: 1,140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: