Cele mai mari fonduri europene din Gorj, obţinute de un arab

Gorj TV a prezentat aseară în cadrul emisiunii Provocare la Adevăr povestea a două persoane care au reuşit să obţină bani europeni. Interesant este că cea mai mare finanţare din Gorj a fost obţinută de arabul Taha Al-Borayashi. De asemenea, tot prin fonduri europene Vasile Hostopan şi-a făcut o seră la Stăneşti. Secretul: o idee şi un consultant bun.

O firmă din comuna Stăneşti îşi va construi o seră cu bani de la Uniunea Europeană. Fondurile nerambursabile pe care firma din Stăneşti le va primi se ridică la valoarea de 370.000 de euro, bani cu care vor fi achiziţionate utilaje de ultimă ora care să asigure un proces mecanizat. Deşi investiţia este mare, reprezentanţii firmei spun că întâmpină şi un impediment, şi anume sursele proprii pentru demararea investiţiei.

Vasile Hostopan,  administratorul firmei, lucrează de mulţi ani în agricultură. Acesta relatează că şi-a înfiinţat firma chiar în acest scop, de a accesa fonduri europene. Pentru că avea experienţă în domeniu s-a gândit să îşi pună în practică ideile ş a şi reuşit. Avea în proiect construcţia unei sere moderne dotată cu utilaje de ultimă oră astfel încât multe procedee pentru cultura legumelor să fie mecanizate, motiv pentru care a apelat la o firmă de consultanţă prin intermediul căreia a fost realizat proiectul respectiv. Proiectul intitulat „Înfiinţare seră pentru producţia şi prelucrarea de legume” a fost depus în luna septembrie a anului trecut în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), măsura 121 – „Modernizarea exploataţiilor agricole”. Răspunsul a fost primit într-un interval scurt de timp, astfel încât în luna ianuarie a acestui an a şi fost semnat contractul de finanţare cu Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale. Suprafaţa pe care se va întinde sera este de  6.400 metri pătraţi şi va fi împărţită în două module. În interiorul serei se vor produce roşii, ardei, castraveţi şi salată verde. Pentru plantarea legumelor va fi nevoie şi de angajaţi şi de zilieri care să planteze şi să culeagă legumele produse. Perioada de implementare a proiectului este de trei ani de zile. Deşi în urma depunerii proiectului s-a câştigat o sumă mare, administratorul firmei din Stăneşti spune că întâmpină greutăţi deoarece investiţia nu poate demara fără surse proprii. Banii europeni nu se primesc de la bun început, ci vin ulterior, prin decontare. Vasile Hostopan va apela pentru demararea afacerii la bănci, cu toate că are îndoieli că va primi un împrumut, dat fiind faptul că firma pe care o deţine este încă tânără. În această situaţie va încerca să susţină afacerea din surse proprii sau din credit pe persoană fizică.

Finanţare de 2 milioane de euro

Arhitectul Taha Al-Borayashi a reuşit să obţină prin SAPARD în anul 2004 cea mai mare finanţare externă din Gorj, 2 milioane de euro. Banii i-a investit în modernizarea şi retehnologizarea fostei AVICOLA pe care a cumpărat-o în anul 2002. Taha spune ca nu a fost uşor sa obţină această finanţare, dar a reuşit pentru ca a avut un consultant bun, tot secretul fiind in proiect. Aşa se face că acum se mândreşte cu unul dintre cele mai moderne abatoare din ţară care beneficiază de o linie completa tehnologizată. „Abatorul nostru nu este foarte mare, dar spre deosebire de celelalte abatoare din ţară, beneficiază de o linie tehnologică de cea mai bună calitate, totul este de cea mai mare fineţe, începând cu asomarea până la ambalare“, a declarat Taha Al-Borayashi. În momentul de faţă carnea de pasăre de la Avi Instant Târgu-Jiu ajunge în toate supermarketurile mari din ţară.

Vizualizări: 884

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: