Centrele de permanență, o afacere pentru medicii de familie

Centrele de permanență au devenit afaceri profitabile pentru medicii de familie. Deși acestea au fost înființate pentru reducerea prezentărilor la unitățile de primiri urgențe și a solicitărilor la ambulanță, nu se cunoaște nicio schimbare. Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a cheltuit anul trecut peste 2,3 milioane de lei pentru aceste centre.

În județul Gorj funcționează 18 centre de permanență, dintre care 3 sunt numai în municipiul Târgu-Jiu. Medicii care lucrează aici primesc câte 12 lei pe oră, iar asistenții 8 lei, fie că au sau nu pacienți. În acest context, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a cheltuit peste 2.300.0000 de lei cu centrele de permanență , fără a ști câți bolnavi au fost tratați de medicii care lucrează aici. „În 2012 cele 18 centre de permanență au mâncat două milioane 313 mii de lei. Noi suntem cu plățile la zi și suma respectivă am avut-o prevăzută în buget. Nu știm ce au făcut medicii pentru că ei nu sunt plătiți la numărul de pacienți, ci la oră”, a spus un oficial CJAS Gorj.

Solicitările la ambulanță nu au scăzut

Conducerea Serviciului Județean de Ambulanță Gorj susține că aceste centre de permanență nu-și au utilitate în contextul în care solicitările la ambulanță nu au scăzut, iar oamenii nu știu de existența lor. „Cele mai multe solicitări de la centrele de permanență le avem în legătură cu transferul la spitalul din Târgu-Jiu. Tind să cred că populația orașului nu cunoaște că și în Târgu-Jiu există aceste centre care au adresabilitate 24 de ore din 24.  Noi avem la fel de multe solicitări. Oamenii ne cheamă și pentru afecțiuni simple pe care le pot rezolva în centrele de permanență, dar nu știu bolnavii că există”, a declarat Dan Vâlceanu, manager SJA Gorj.

Medicii primesc 12 lei pe oră

Monica Radu coordonează un centru de permanență din municipiul Târgu-Jiu și susține că zilnic 20 de persoane se prezintă pentru diferite tratamente. Faptul că aceste centre nu sunt foarte căutate se datorează oamenilor care nu vor să știe de existența lor. „Oamenii nu vor să știe că există aceste centre. Noi avem program afișat. Le este mai ușor să sune la ambulanță sau să se ducă la spital. De multe ori au fost redirecționați la centrele de permanență, de la salvare sau de la UPU i-au trimis la noi. Vin cam 20 de persoane pe zi, cu diferite probleme de sănătate. Noi primim 12 lei pe oră, iar asistenta 8 lei, dar nu sunt suficienți pentru că trebuie să plătim impozit la acești bani”, a spus medicul Monica Radu.

Târgujienii nu știu că în Târgu-Jiu sunt centre de permanență. „Ce sunt alea centre de permanență? Nu am auzit de așa ceva. Noi avem medic de familie sau ne ducem la spital. Decât să mă duc la centrele de permanență mai bine sun medicul de familie și dacă nu e mă duc la spital. Dacă medicul meu îmi spune că-l depășește situația, nu cred că la centru au ce să-mi facă și în plus de asta nu stau să caut după ele prin oraș”, a spus un asigurat.

Vizualizări: 138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: