Centru Brâncuşi cu 2 milioane de dolari la Târgu Jiu

Primarul Florin Cârciumaru afirmă că anul viitor va începe la Târgu Jiu construirea unui centru de interpretare şi vizitare „Constantin Brâncuşi”. Noul centru va fi realizat împreună cu un arhitect american de origine română, Mihai Radu, care a prezentat proiectul respectiv la Târgu Jiu la începutul anilor 2000.

Promisiunile pe această temă nu sunt noi, nou fiind doar faptul că, de data aceasta, există şi banii pe care arhitectul român stabilit în America i-a adunat în ultimii ani. Cârciumaru afirmă că lucrările nu au început până acum întrucât arhitectul Mihai Radu s-a ocupat până acum de strângerea fondurilor necesare, o fundaţie a acestuia reuşind să colecteze circa 1,8 milioane dolari, bani ce vor fi folosiţi începând de anul viitor în realizarea viitorului centru. Primarul menţionează că terenul pe care va fi ridicată viitoarea construcţie a fost deja achiziţionat în apropierea Coloanei fără Sfârşit, lucrările urmând să fie executate pe parcursul unui an de zile.

„Deja proiectul este făcut, terenul este cumpărat, am discutat cu domnul Radu pentru a face toate demersurile pentru ca la primăvară să începem lucrările. Centrul se va numi de interpretare şi vizitare Constantin Brâncuşi, după ce mai fuseseră alte două variante. Interpretare intră în denumire pentru că vor fi spaţii destinate brâncuşiologilor şi nu numai, tuturor iubitorilor, care vor avea posibilitatea să discute şi să interpreteze operele brâncuşiene. Spaţii sunt suficiente pentru că toată investiţia ajunge undeva la 2 milioane de dolari. Important este că şi ei şi noi dorim să facem acest proiect. Ei se obligă să construiască, noi vom asigura funcţionarea noului centru, singura condiţie care ni se pune este să nu vindem acest spaţiu, lucru pe care evident nu îl vom face”, menţionează edilul şef al municipiului. Operele brâncuşiene expuse la Târgu Jiu în aer liber şi parcurile în care sunt amplasate acestea au fost renovate şi reamenajate peisagistic între 1996 şi 2001 cu ajutorul unui credit luat de statul român de la Banca Mondială, autorităţile promiţând la acea vreme că în anii care vor urma numărul turiştilor va creşte, lucru care, până în prezent nu s-a întâmplat. Despre noul centru s-a vorbit încă de pe atunci, deocamdată autorităţile locale reuşind să amenajeze doar un centru de informare a turiştilor, loc din care vizitatorii ajunşi la Târgu Jiu îşi pot procura pentru prima dată şi suveniruri despre operele lui Brâncuşi.

Vizualizări: 119

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: