Centrul lui Cârciumaru înghite încă 37 de miliarde

Primăria Târgu-Jiu a obţinut creditul de 37 de miliarde de lei, bani necesari pentru a achita facturile restante la centrul oraşului şi pentru a continua lucrurile până la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“. Acesta este cel de-al doilea credit contractat de municipalitate pentru lucrări la centrul oraşului. Până acum au fost cheltuite peste o sută de miliarde pentru fântânile şi pavimentul din centrul civic. Totodată, primele lucrări de  refacere a pavimentului au avut loc pentru că acesta a crăpat. În acest timp, alte proiecte de real folos pentru târgujieni nu întrevăd nicio posibilitate de a fi realizate. Un exemplu ar fi campusul şcolar de la Bârseşti.

Creditul de 37 miliarde de lei a fost avizat, în data de 6 noiembrie, de către Comisia Naţională de Avizare. În prezent, documentaţia este depusă la centrala BRD pentru ultimele verificări, aceasta fiind banca ce va da banii. Primăria Târgu Jiu va plăti împrumutul în rate lunare. Valoarea primei rate este de aproximativ 1,7 miliarde de lei/lună. După aceea rata va scădea din cauza calculării dobânzii la sold. Comisionul de acordare al creditului este de 0,9%. Primăria va trebui să restituie băncii în afară de cele 37 miliarde, valoarea creditului, încă 4,2 miliarde, dobânda pentru cei doi ani. „Creditul a fost avizat favorabil deoarece faţă de alte municipalităţi am cerut o sumă mică, iar condiţiile de creditare au fost foarte avantajoase: creditul nu are perioadă de graţie, rambursarea este lunară, iar perioada este scurtă, 2 ani”, a declarat Narcisa Cristea, directorul economic al Primăriei Târgu Jiu. De asemenea, Narcisa Cristea a mai precizat: “Rambursarea lunară asigură posibilitatea ca sectoarele care se finanţează din bugetul local să funcţioneze”. „Şantierul din zona centrală va fi ridicat la începutul lunii decembrie. Dacă vremea va continua să fie prielnică lucrările vor fi finalizate în cel mult o lună de zile. După pavarea zonei vor fi montate bănci şi coşuri de gunoi. Va fi achiziţionat un nou mobilier stradal, cel actual urmând a fi dus în parcuri”, a declarat Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu.

„De la bugetul local nu se pot aloca bani“

Deşi au fost realizate în proporţie de 15%, lucrările de amenajare a campusului şcolar de la Bârseşti au fost sistate de mai multe luni şi continuă să rămână în acest stadiu încă o perioadă nelimitată de timp. Valoarea proiectului este de aproximativ 108 miliarde de lei vechi, însă până în prezent Ministerul Educaţiei nu a alocat decât 10 miliarde de lei vechi. Întreaga sumă a fost cheltuită în prima fază a lucrărilor de construcţie, iar municipalitatea nu dispune de fonduri pentru realizarea acestui obiectiv. „Campusul de la Bârseşti face obiectul unui proiect finanţat de Ministerul Educaţiei. Reluarea lucrărilor de construcţie a fost amânată din cauza lipsei banilor. Am făcut mai multe demersuri şi memorii în vederea obţinerii de fonduri, însă fără niciun rezultat în acest an de criză. De la bugetul local nu se pot aloca bani. Sperăm ca anul viitor să obţinem finanţare întrucât este un obiectiv mare  care nu poate rămâne nefinalizat. Deja s-au făcut nişte investiţii ale căror rezultate trebuie să se vadă în viitor”. În incinta campusului ar trebui amenajat un cămin de elevi, o şcoală cu 10 săli de clase, o cantină, o sală de sport şi 10 garsoniere pentru profesori.

Vizualizări: 115

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: