Colectarea selectivă a gunoaielor nu a „prins” la târgujieni

Campania de colectare selectivă a gunoiului nu se bucură de succes la Târgu Jiu, în primul rând din cauza lipsei de cooperare a cetăţenilor. Deşi  o parte a populaţiei respectă indicaţiile de pe europubele, cei mai mulţi aruncă resturile menajere în primul container care le iese în cale, fără a face o selecţie prealabilă a acestuia. Astfel se face că rezultatele campaniei de colectare selectivă sunt mai mult decât modeste: câteva sute de kilograme de PET-uri în fiecare lună şi tot cam aşa de carton şi hârtie.

Demarată în urmă cu mai bine de un an şi jumătate, campania de colectare selectivă a gunoiului menajer nu se bucură de apreciere în rândul populaţiei. Deşi unii dintre gorjeni au înţeles că în europubelele albastre se pun deşeurile din hârtie şi carton, iar în cele galbene PET-urile şi dozele din aluminiu, cei mai mulţi nu respectă acest lucru. Din comoditate şi obişnuinţă, aceştia nu fac o selecţie prealabilă a resturilor menajere. Chiar dacă pubelele pentru colectarea selectivă au fante speciale pentru introducerea fie a PET-urilor sau dozelor de aluminiu, fie a deşeurilor din carton, nimic nu-i împiedică pe cei unii târgujieni să ridice capacele şi să arunce sacii cu gunoi menajer mixt.

Cu mult înainte de demararea propriu-zisă a programului de colectare selectivă, autorităţile locale şi mass-media au încercat să conştientizeze populaţia cu privire la necesitatea de a colecta selectiv gunoiul menajer. De cele mai multe ori, angajaţii societăţi Polaris, cea care asigură salubrizarea municipiului Târgu Jiu, găsesc şi alte resturi menajere în containerele cu destinaţie precisă.

Campanie fără rezultate

Faptul că programul pilot de colectare a selectivă a deşeurilor nu a dat rezultatele aşteptate este recunoscut şi de directorul SC Polaris Târgu Jiu. “În prezent avem amplasate în Târgu Jiu 20 de clopote pentru colectarea selectivă şi încă 40 de europubele la platformele menajere dintre blocuri. Deşi în acestea ar trebui să fie depozitat gunoiul pe categorii, acest lucru nu se întâmplă din păcate. De multe ori, în containerul destinat deşeurilor de hârtie şi carton, de exemplu, angajaţii noştri găsesc orice în afară de hârtie şi carton”, susţine Luis Popa.

Directorul Polaris este de părere că principalul motiv pentru care oamenii nu aruncă gunoiul selectiv este comoditatea. “Le este greu să facă o selecţie în apartament. Am discutat cu unii dintre ei şi mi-au zis că nu pot ţine trei coşuri de gunoi în casă ca să împartă gunoiul. În plus, aşa s-au obişnuit şi acum le este greu să facă altfel”, mai spune şeful firmei de salubrizare. Potrivit lui Luis Popa, mulţi dintre târgujieni mai au de învăţat despre ceea ce înseamnă civilizaţie. “Noi avem pretenţia să arunce gunoiul selectiv, iar alţii nu ştiu nici măcar unde să îl arunce. De multe ori, europubelele stau goale şi oamenii aruncă plasele cu gunoi pe jos sau mai rău îl duc pe malul Jiului. Este vorba şi de bunul simţ pe care îl are fiecare. Odată, când am întrebat-o pe o doamnă care era foarte bine îmbrăcată de ce nu pune plasa cu gunoi în container şi o aruncă jos, mi-a răspuns că şi firma Polaris trebuie să aibă activitate... Acestor oameni nu le mai poţi cere nimic...”, a mai spus Luis Popa.

Concurenţă printre europubele

Pe lângă lipsa de cooperare a populaţiei care nu aruncă gunoiul potrivit la locul potrivit, angajaţii Polaris se confruntă şi cu... concurenţă. Nu este vorba de o nouă societate care intenţionează să pătrundă pe piaţă, ci de persoanele fără venituri care de multe ori adună materialele refolosiblie înaintea muncitorilor de la salubritate. “Din toate cele 60 de containere pentru colectarea selectivă a gunoiului care sunt amplasate în diferite puncte din oraş adunăm cam trei sute de kilograme de PET-uri şi tot cam atâtea de hârtie şi carton. S-ar strânge mai mult însă avem «concurenţă». De multe ori containerele sunt golite de persoanele care îşi câştigă existenţa din vânzarea acestora. Pentru mulţi e singura lor sursă de venit şi, sincer vorbind, mai bine să scormonească prin gunoaie şi să câştige un ban cinstit decât să comită vreo infracţiune”, afirmă directorul Popa.

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: