Rețetă de varză à la Cluj, în straturi

Pentru cei care au poftă de sarmale, dar nu au timp de împăturit la acestea este ideală rețeta de varză à la Cluj. Aceasta este opțiunea ideală pentru a-ți satisface pofta de sarmale. 

Rețeta se prepară din aceleași ingrediente ca și cea de sarmale, dar ingredientele sunt așezate în straturi.

Poate fi preparată atât cu varză proaspătă, cât și cu varză murată și este delicioasă în ambele variante. Straturile componente se prepară separat, apoi se combină într-un vas și se mai continuă prepararea la cuptor. 

Ingrediente

Pentru stratul de varză:

    2 verze proaspete sau murate

    1-2 cepe

    1 lingură cu ulei de floarea soarelui

    1 linguriță cu boia de ardei afumată

    crenguțe de cimbru uscat

    flori de mărar uscat

    1/2 linguriță cu chimen măcinat

    1/2 linguriță cu piper măcinat.

Pentru stratul de orez:

    200 gr de orez

    600 ml de apă

    1/2 linguriță cu sare.

Pentru stratul de carne tocată:

    1 kg de carne tocată ( vită + porc)

    2 cepe

    1 linguriță cu boia de ardei afumată

    1 linguriță cu sare

    1/2 linguriță cu piper măcinat

    1 lingură ulei

    2-3 linguri cu smântână acră pentru deasupra.

Mod de preparare:

Pregătește două tigăi adânci și o oală în care vei pregăti separat cele trei straturi ce compun rețeta. În tigăi vei pregăti stratul de varză și pe cel de carne, iar în oală vei pregăti orezul.

Niciunul dintre straturi nu se prepară anevoios și nici timpul de preparare nu este îndelungat.

Pentru prepararea stratului din varză, mai întâi toacă varza fideluță și amestec-o cu sare și piper, dacă folosești proaspătă. Dacă folosești varză murată, doar toac-o mărunt, las-o 15 minute în apă rece și scurge-o foarte bine.

Încinge uleiul în tigaie și călește în el ceapa tocată. Adaugă varza tocată și amestec-o bine cu ceapa. lasă varza să se călească împreună cu ceapa timp de 10-12 minute și aezoneaz-o cu condimentele din listă.

Pentru a prepara stratul de carne tocată, încinge uleiul în a doua tigaie și călește în el ceapa tocată. Amestecă carnea tocată cu condimentele și adaug-o peste ceapă. Prepară carnea până când se deschide la culoare, amestecând periodic pentru a se pătrunde bine toate granulele de carne.

Pentru prepararea stratului de orez, fierbe orezul în apă cu sare, în cel mai clasic mod dar scurtează cu 5-6 minute timpul de fierbere pentru a nu se pătrunde definitiv.

Înainte de a forma straturile, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Apoi pregătește un vas termorezistent, o tavă sau chiar o formă de chec. Așază la baza vasului jumătate din cantitatea de varză călită. Întinde orezul fiert peste stratul de varză, iar peste orez întinde stratul de carne. Acoperă carnea cu un alt strat de varză și apoi acoperă stratul de varză cu un strat subțire de smântână. Apoi introdu vasul în cuptor și prepară varza în straturi pentru aproximativ 30 de minute. Este un timp suficient pentru a se întrepătrunde bine toate gusturile și aromele.

Varza în straturi este delicioasă servită caldă cu smântână, ardei iute și cu mămăliguță.

Galerie foto


Vizualizări: 7,332

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: