CEO cere sprijin parlamentar. Ce scutiri vrea să obţină!

Complexul Energetic Oltenia a cerut sprijinul parlamentarilor de Gorj pentru a nu mai fi obligat să cumpere certificate verzi pentru consumul de energie din carierele miniere, deşi legea prevede scutire pentru consumul tehnologic.

Demersul de modificare al legii în avantajul CE Oltenia a fost demarat în anul 2014 de către Ionel Ilie, fost director general, şi Ştefan Constantin, dealer tranzacţii certificate în cadrul CE Oltenia. În ultimul an li s-a alăturat Cătălin Stănculescu, directorul Direcţiei Energie.

„Această iniţiativă am demarat-o în anul 2014. S-a încercat de 2-3 ori modificarea Legii 220, iar în paralel s-a dat să se modifice şi Hotărârea de Guvern 495 pentru exceptarea de la plată a unor consumatori industriali foarte mari, care plăteau certificate verzi pentru energie pe care o consumau. Nu s-a reuşit fiindcă cei de la ANRE au spus că numai Parlamentul poate să modifice o lege privind schema de ajutor”, a declarat Ştefan Constantin, dealer tranzacţii certificate în cadrul CE Oltenia.     

Reprezentanţii CE Oltenia speră ca parlamentarii de Gorj să îi sprijine pentru a transpune această iniţiativă într-un proiect de lege. „Rugămintea mea este ca toţi parlamentarii care au primit materialul să se coalizeze astfel încât să aibă un impact şi o susţinere cât mai mare”, a mai spus Ştefan Constantin.        

Florin Cârciumaru, Scarlat Iriza sau Mihai Weber sunt printre parlamentarii cărora iniţiatorii le-au cerut sprijinul.  

Potrivit legii actuale, există scutire pentru consumul tehnologic, dar în cazul Complexului Energetic este luat în calcul doar consumul din termocentrale, nu şi cel din carierele miniere. Achiziţia certificatelor verzi a reprezentat pentru CE Oltenia, de la înfiinţare până în prezent, un efort financiar de peste 160 milioane lei. Reprezentanţii CE Oltenia sunt de părere că în situaţia în care compania ar fi exceptată de la plata certificatelor verzi pentru consumul de energie electrică pentru extracţia, prepararea şi manipularea cărbunelui, societatea ar face o economie anuală de peste 20 de milioane de lei. CE Oltenia este al treilea mare consumator de energie din România, după Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi.

Vizualizări: 3,935

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: