CEO verifică angajările de la firmele sindicatelor, în prag de închidere

Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) a dispus o anchetă pentru verificarea angajărilor de la firmele sindicatelor. Este vorba despre mai multe firme, înfiinţate de administraţia companiei şi sindicate, ce aveau drept scop angajarea oamenilor cu probleme sociale sau care cedau teren societăţii. Acum, aceste firme sunt aproape de închidere, deoarece contractele pentru prestări de servicii în minerit şi energie se termină la 31 iulie şi sunt puţine şanse să fie reînnoite. Mai mult, cei aproape o mie de angajaţi au mari întârzieri salariale, iar alte câteva zeci de persoane au fost concediate.

Firmele ce au luat fiinţă pentru a ajuta oamenii disponibilizaţi din minerit şi energie şi care mai aveau puţin până la pensie, dar şi pe cei care au cedat teren în perimetrele miniere, sunt aproape de închidere. Circa o mie de persoane ar putea rămâne pe drumuri pentru că înţelegerile contractuale dintre aceste firme şi administraţia CE Oltenia se termină la 31 iulie.

„Se face, de către administraţie, un fel de anchetă asupra modului cum au fost angajaţi oamenii, care au dat pământ, cazurile sociale“, a explicat liderul de sindicat Marin Golea. Acesta a mai spus că este posibil ca acestea să funcţioneze în continuare, dar cu personal mult mai puţin.

Contractele expiră într-o lună

Declaraţia acestuia este susţinută şi de prim-vicepreşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) Ion Ruşeţ, care a menţionat că aproape toate contractele firmelor sindicatelor se termină la 31 iulie, mai puţin contractul Sind Jilţ de la SE Turceni, care se încheie la 31 decembrie 2013. Ruşeţ a mai spus că la aceste firme oamenii primesc salariul minim pe economie, dar chiar şi aşa sunt mari întârzieri. „Am cerut o discuţie pe această temă. Comisia Paritară era programată pentru data de 27 iunie, dar noi am cerut să avem această discuţie pe 26 iunie pentru că pe 27 patru din membrii comisiei trebuie să fie prezenţi la o întâlnire la Cartel Alfa. Dacă administraţia nu va accepta data de 26, şi până acum nu am primit răspuns, va fi pe 2 iulie. Vom discuta despre aceste firme pentru a vedea ce se întâmplă cu expropriaţii, cu cei cu condiţii speciale. O problemă mare este la Olservmin, pentru că activitatea de subteran trebuie închisă“, a declarat Ruşeţ. Acesta a mai spus că plăţile la aceste firme se fac la 60 de zile, ceea ce pune în dificultate acordarea salariilor. Chiar liderul Marin Golea spunea că recent oamenii au primit banii pe luna aprilie.

Directorul Diviziei Energie, Aurel Medinţu, a declarat că nu ştie despre aceste analize, dar că CE Oltenia nu are restanţe la plăţi. „Chiar au venit la mine sindicalişti şi au cerut să facem plăţile mai devreme, deşi termenul pe care compania îl avea la dispoziţie nu expirase“, a declarat Medinţu.   

CONCEDIERI

Până acum Olservmin a concediat 50 de angajaţi, iar Sind Jilţ 88 de persoane. În actualele condiţii, cel puţin jumătate din cei 1.000 de salariaţi de la aceste firme vor rămâne pe drumuri.

Vizualizări: 292

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: