Cercetaşii din Târgu Jiu învaţă să trăiască fără facebook şi televizor

Un grup de tineri din Târgu Jiu au descoperit că timpul lor liber nu se rezumă doar la jocuri pe calculator, facebook sau televizor. Au descoperit împreună că timpul liber este mai valoros dacă îl petreci în natură învăţând să supravieţuieşti cu minimul necesar, fără niciun sprijin financiar din partea părinţilor. La doar 16 ani mulţi dintre aceşti adolescenţi cutreieră munţii, dorm sub cerul liber şi îşi gătesc singuri dacă vor să mănânce. Este vorba de grupul cercetaşilor din judeţul Gorj.

Adela Bobu este elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional ”Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu. De mai bine de un an face parte din grupul cercetaşilor ”General Dragalina” şi spune că a luat cea mai bună decizie când a ales să poarte uniforma cercetaşilor. ”Am aflat de acest grup pentru că au venit prin şcoală să se prezinte şi am fost atrasă de idee. Avem activităţi în natură şi învăţăm multe lucruri care ne ajută. Învăţăm să ne descurcăm singuri, cămăşile ni le-am cusut singuri, învăţăm să supravieţuim. Când suntem în natură dormim în corturi, strângem lemne, învăţăm să facem totul pe cont propriu, socializăm faţă-n faţă cu alţi tineri, nu prin intermediul reţelelor”, a spus Adela Bobu, cercetaşă.

Liderul grupului de la Gorj, Daniel Dragomir, spune că tinerii au parte de experienţe unice şi că rareori se întâmplă să renunţe la ”meseria” de cercetaş. ”Suntem Asociaţia Cercetaşilor Tradiţionali, filiala Târgu Jiu, denumirea unităţii este General Dragalina fiindcă şi el la rândul lui a fost un cercetaş. Cercetaşii participă activ la viaţa comunităţii. Copiii învaţă prin taberele tematice pe care le organizăm în fiecare vară, şi iarna, dar mai ales vara, învaţă să se descurce în natură, învaţă să iubească animalele, să iubească natura şi activităţile sportive, educative, recreative, toate le combinăm şi umplem timpul liber cu activităţi diferite de ceea ce se întâmplă în oraşul acesta”, a spus Daniel Dragomir.

De la 7 la 80 de ani

Liderul grupului povesteşte că cei mai mulţi tineri sunt ambiţioşi şi încearcă să se descurce foarte bine ca să devină într-o zi şi ei lideri şi să predea mai departe gândul cercetăşesc. ”Cercetaşul poate să înceapă activităţile şi la 80 de ani, de obicei începem în jurul vârstei de 7 ani, pe măsură ce îşi dezvoltă abilităţile primesc drept recompensă eşarfa, cămaşa, însemnele de unitate, pălăria şi mici recompense. Cercetaşii pot să devină lideri de grup şi să predea mai departe gândul nostru cercetăşesc. La momentul actual avem în jur de 50 de tineri care se implică activ în activităţile desfăşurate şi încă 25 care vin când pot”, mai spune Daniel Dragomir.

tabara_cerce

COTIZAŢIE

Şi pentru că natura este generoasă în cea mai mare parte din an, tinerii cercetaşi nu au nevoie decât de un cort şi de un sac de dormit ca să înceapă aventura în mijlocul pădurii. ”De când dă firul ierbii şi până la prima ninsoare suntem afară, fiindcă cercetaşul îşi dă calificarea în natură, fără televizor, fără calculator, fără facebook. Există o taxă de înscriere modică şi o taxă lunară, un fel de cotizaţie dar sunt mai degrabă sume pentru uniformă, în rest trebuie să aibă voinţă, un cort, un izopren, un sac de dormit şi de restul ne ocupăm noi”, a mai spus Daniel Dragomir, liderul Asociaţiei Cercetaşilor Tradiţionali, filiala Gorj.

Vizualizări: 201

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: