Cere daune pentru anii pierduţi la o facultate particulară neautorizată

Are diplomă de licență eliberată de Universitatea „Spiru Haret” din București, cu ștampila Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului, însă cu toate acestea nu a putut participa la examenul de titularizare din vara anului trecut. Este vorba de o absolventă a Facultății de Geografie, care spera să prindă un post de profesor, numai că cei de la Inspectoratul Școlar Județean i-au spus că studiile pe care le are sunt neautorizate. Nu este singura gorjeancă în această situație. Dorin Tașcău, directorul centrului de examinare al Universității Spiru Haret din Târgu-Jiu, le recomandă tinerilor aflaţi în această situaţie să se adreseze instanţei.

Gabriela Corici din comuna Dragotești a urmat Facultatea de Geografie din cadrul Universității „Spiru Haret” București și a obținut la examenul de licență a notă peste 9. De asemenea, a absolvit și Departamentul pentru pregătirea personalului didactic cu nota 10, iar cu toate acesta nu poate profesa ca și cadru didactic. Gorjeanca a absolvit facultatea în 2009 și în vara anului trecut a dorit să se înscrie la examenul național de titularizare, însă nu a putut face acest lucru. Sistemul informatic nu i-a permis, pe motiv că „are studii neautorizate”. Socrul tinerei a venit la redacţie pentru a se plânge de acest lucru. „Nora mea a vrut să obțină un post de profesor de geografie și când și-a depus dosarul i s-a spus să nu se prezinte la examen pentru că facultatea pe care a făcut-o nu este acreditată. Ciudat este faptul că are colege care au intrat în sistemul educațional cu câțiva ani mai devreme, în baza acelorași diplome. Nu înțeleg de ce i se spune că are studii neautorizate, atâta timp cât are diplomă semnată de atâția oameni, e ștampila ministerului, însemnă că s-au făcut ilegalități, că diploma e falsă și cei vinovați să ajungă în arest”, a precizat socrul femeii.

Au fost multe cazuri de acest gen

Cazul absolventei din Dragotești nu este unul singular, pentru că reprezentanții Inspectoratului Școlar susțin că s-au mai confruntat cu cazuri de acest gen. „Noi nu avem o situație exactă a absolvenților Universității „Spiru Haret” care nu au fost acceptați la examenul național de titularizare, însă pot să vă spun că nu noi am stabilit acest lucru. Datele candidaților au fost introduse într-un sistem informatic național, și calculatorul era cel care stabilea cine poate participa la titularizare și cine nu. Este probabil ca cei care nu au fost primiți în examen să fi absolvit o facultate care la vremea respectivă nu avea acreditare”, a precizat Adrian Popescu de la Biroul Resurse Umane din cadrul ISJ Gorj.

Tașcău: Instanța poate stabili dacă un act de studii e valabil

Dorin Tașcău a fost directorul centrului de examinare al Universității „Spiru Haret” din Târgu-Jiu și susține că mulți studenții s-au confruntat cu aceste probleme, însă numai la Universitate își pot clarifica situația sau în instanță. „Vreau să vă fac precizarea că nu eu am eliberat aceste acte de studii, pentru că nu intra în atribuțiile mele. Eu conduceam un centru de examinare și atât. Mulți studenți au avut această problemă, însă nu înțeleg de ce absolventa la care faceți referire nu a fost primită în examenul de titularizare. Dacă are probleme cu legalitatea actului de studii, numai instanța de judecată poate stabili și poate cere anularea documentului. Eu îi recomand să se adreseze instanței de judecată, așa cum au mai făcut și alți colegi ca să rezolve problema”, a precizat Dorin Tașcău.

Va cere despăgubiri de la Universitate

În mod sigur absolventa va acționa Universitatea „Spiru Haret” în instanță și va cere despăgubiri. „Nora mea îmi dă mie procură notarială ca să mă ocup de acest caz.  Eu am depus un dosar la domnul inspector general al ISJ Gorj, iar după ce o să primesc un răspuns o să acționez în instanță universitatea. Am luat legătura cu un avocat și o să cer returnarea taxei, banii cheltuiți pe navetă pentru examene, bani pentru timpul pierdut și de ce nu daune morale. Până la urmă a crezut că are o diplomă și de fapt a pierdut niște ani degeaba”, a mai spus gorjeanul.

Vizualizări: 286

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: