Înmormântat pe banii primăriei, după ce a salvat trei vieţi

Viețile a trei pacienți internați la Spitalul Fundeni au fost salvate de un negomirean. Bărbatul în vârstă de 38 de ani a intrat la sfârșitul săptămânii trecute în moarte clinică, iar medicii de la Craiova nu au mai putut face nimic pentru a-l ține în viață. Au reușit în schimb să salveze trei bolnavi care așteptau organe pentru transplant. Fratele bărbatului a fost de acord cu acest lucru, iar specialiștii de la Fundeni s-au deplasat la Craiova pentru a preleva organele, numai că medicii au rămas înzăpeziți la Albota. Au ajuns în cele din urmă, iar organele au ajuns la bolnavii compatibili. Pentru că bărbatul avea probleme sociale, drept răsplată, primăria din Negomir l-a înmormântat creștinește, pentru că a salvat trei oameni.

Vasile Borbei avea 38 de ani și a fost găsit inconștient pe un izlaz din satul Baniu de câțiva crescători de animale, care au anunțat imediat ambulanța. Negomireanul a fost dus în primă fază la Spitalul din Turceni, după care a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență din Târgu-Jiu, iar medicii de aici au decis să-l transfere la Craiova. Specialiștii de aici l-au suspus imediat unei intervenții chirurgicale la cap, însă din cauza unei tumori în stare avansată, gorjeanul a intrat în moarte clinică. Pentru că doar aparatele îl mai țineau în viață, iar restul organelor au fost sănătoase, medicii craioveni au luat legătura cu autoritățile din Negomir pentru a vedea dacă familia este de acord ca bărbatului să-i fie prelevate organe. Singurul frate al bărbatului a fost de acord cu acest lucru. „Am ținut în permanență legătura cu medicii de la Craiova. El era conectat la aparate și nu se mai putea face nimic pentru el. Eu am vorbit cu fratele său și i-am explicat că Vasile poate salva trei oameni de la moarte. Fratele lui a fost de acord și noi am plecat de la Negomir, medicii din Craiova, și ne-am întâlnit la mijlocul drumului, au semnat documentele și s-au întors ca să înceapă prelevarea. Este un lucru bun pentru că el nu mai avea nicio șansă”, a precizat consilierul local din Negomir, Constantin Curici.

Medicii au rămas înzăpeziți

La spitalul din Fundeni, trei pacienți așteptau organele gorjeanului aflat în moarte clinică. Echipa de medici de la această unitate spitalicească a rămas înzăpezită în drum spre Craiova, dar a ajuns în cele din urmă ca să preleveze la timp organele. Intrevenția a durat aproximativ trei ore și a fost destul de complicată, ca majoritatea operaţiilor de transplant hepatic, după cum declarat medicul Irinel Popescu, şeful Clinicii de Chirurgie de la Spitalul Fundeni. Este bine că echipa de prelevare a ajuns la timp cu rinichii, ficatul și corneea negomireanului la București, iar duminică noaptea s-au și făcut transplanturile.

Primăria s-a ocupat de înmormântare

Pentru că bărbatul era un caz social, Spitalul din Craiova i-a dat sicriul, hainele și a asigurat transportul trupului neînsuflețit al gorjeanului până la Negomir. De aici problema a fost preluată de autoritățile locale. „Vreau să vă spun că nu avea decât un frate, iar situația lor financiară a fost una precară mereu.  Noi am apreciat faptul că organele lui au salvat viețile a trei români și ne-am ocupat de cele necesare pentru înmormântare. Am făcut loc de veci, am cumpărat ce trebuie conform obiceiurilor de la noi, am făcut pomană și tot ce se face în astfel de cazuri. E ca o mulțumire a noastră pentru ce a făcut el. Nu este singurul cetățean care este înmormântat de noi. De când sunt eu primar cred că aproximativ 30 de cetățeni am înmormântat”, a precizat Ion Gruescu, primarul din comuna Negomir. 

Vizualizări: 198

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: