Cererile de concediu ale salariaţilor CE Oltenia, respinse!

Minerii şi energeticienii pot participa la miting doar dacă îşi vor lua 10 zile de concediu, transmite conducerea! Aproape toate cererile de concediu depuse marţi şi miercuri pentru o zi sau două de concediu au fost respinse. Unii dintre directori nu au motivat respingerea cererilor, dar alţii au invocat un articol din Contractul Colectiv de Muncă. Acesta spune că una din tranşele de concediu nu poate fi mai mică de zece zile. „De ce să nu dea liber dacă au depozitele pline şi nu au nevoie de oameni?“, se întreabă Constantin Mitrescu, liderul „Energia“ Rovinari. Sindicatele au anunţat că astăzi are loc un miting de protest la care se aşteaptă participarea a 5000 de persoane.

Conducerea CE Oltenia interzice salariaţilor participarea la protest. Liderul de sindicat Ion Ruşeţ a declarat că are informaţii că în Rovinari, Roşia, Jilţ şi Motru nu sunt acceptate cererile de concediu ale minerilor şi energeticienilor care vor să participe la miting. Mai mult, Ruşeţ spune că şi prestatorii sunt ameninţaţi. O firmă de la care sindicatele închiriaseră opt autobuze a anunţat că nu mai poate respecta înţelegerea.

Directorii din minerit şi energie neagă acuzaţiile şi spun că nu au interzis participarea la miting, ba chiar că nu au avut cereri de concediu. Alţii invocă un articol din CCM, dar la o analiză mai serioasă nu prea au dreptate.

Directorul Sucursalei Electrocentrale Rovinari, Ion Pisc, a declarat că nu a interzis angajaţilor participarea la miting. „Nu am interzis oamenilor să participe la miting. Nu am respins nicio cerere de concediu sau recuperare. Poate se referă la carieră, la termocentrală nu se întâmplă aşa ceva. Nici azi, nici ieri nu am avut la mapă cereri de concediu“, a explicat Ion Pisc, directorul SE Rovinari, considerând acuzaţia drept „o urâţenie“.

„Am avut 30 de cereri, dar mi s-au părut cam multe…”

Un alt director, Dumitru Horhoianu de la Cariera Roşia, a studiat Contractul Colectiv de Muncă (CCM). „Conform articolului 138 din Contractul de Muncă, pe care dumnealor îl ştiu foarte bine, nu pot să ia concediu mai puţin de zece zile. Nu am cum să nu le dau, doar zece zile. Aşa scrie. Că doresc dânşii, că nu ştiu ce... Am avut 30 de cereri, dar mi s-au părut cam multe“, a explicat Horhoianu, care îndeamnă la dialog şi unitate. Chiar dacă nu a aprobat vreo cerere de concediu, au fost persoane care au venit să şi-o retragă, spune Horhoianu, pentru că o depusese la insistenţa liderilor de sindicat.

Ce spune Articolul 138 din CCM?Concediul de odihnă poate fi fracţionat, conform cererii salariatului, cu condiţia ca una dintre fracţiuni să nu fie mai mică de 10 zile lucrătoare“. Deci, una din tranşele de concediu nu poate fi mai mică de 10 zile, dar asta nu înseamnă că salariaţii nu-şi pot lua 1-2 zile.

Mai jos, la articolul 1743, alineatul 1, scrie că înainte de trecerea la program de patru zile, angajaţii trebuie trimişi în şomaj tehnic, adică să fie plătiţi cu 75% din salariu. Reducerea programului la patru zile pe iunie înseamnă o reducere a salariului cu 20%.

FNME a anunţat participarea a 5000 de salariaţi, dar în aceste condiţii este greu de crezut că vor fi atâtea persoane. Nu de aceeaşi părere este liderul Constantin Mitrescu. „Chiar dacă sunt presiuni să nu participe sau nu acordă libere, recuperări, salariaţii vor participa. Sper să fie mai mulţi de 5000“.

REVENIRE?

Aurel Medinţu, directorul Diviziei Energie, a declarat ieri că angajaţii nu au motiv să protesteze, pentru că CE Oltenia îşi revine. Medinţu susţine că din iunie piaţa de energie se va regla. CE Oltenia lucrează cu 4-5 grupuri, livrând în jur o mie de MWh. Despre protest, Medinţu a spus că "este o manifestare unilaterală pe nişte motive pe care nu le înţelegem“.

„Nu s-au acceptat cererile nici la Lupoaia, nici la Roşiuţa, nu am înţeles de ce, dar avem oameni în concediu sau libere. Mergem cu oamenii pe care-i avem“.

Nicolae Bădiţa, lider de sindicat Motru

Vizualizări: 218

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: