CET Govora vrea să preia cariera Alunu de la SNLO

Concluziile unei întâlniri ce a avut loc joi la Bucureşti la Ministerul Economiei între directorii SNLO, CET Govora şi CET Halânga au fost înţelese diferite de cele trei unităţi. Presa din Vâlcea vuieşte că CET Govora va prelua de la SNLO cariera Alunu împreună cu cei 500 de angajaţi, chiar de la 15 septembrie şi va forma în judeţul vecin un nou complex energetic.  Directorul SNLO, Daniel Burlan, prezent la şedinţă, avertizează că lucrurile nu stau chiar aşa, şi că totul a fost la nivel de propunere. Mai mult, Burlan mai spune că ar trebui să ia şi celelalte perimetre pe care SNLO le are în Vâlcea, dacă tot sunt interesaţi.

„A avut o întâlnire pentru a stabili strategia de funcţionare a CET Govora şi CET Halânga. La prezentarea CET Govora a reieşit că va funcţiona pe viitor cu un grup cu gaz şi unul cu cărbune şi ar trebui să ia cărbune dintr-o zonă din apropiere, adică Alunu. Domnul director Bălan şi-a manifestat dorinţa de a prelua cariera Alunu, având în vedere că acea cantitate este suficientă pentru funcţionare. Dar, asta nu înseamnă că se face. A fost doar o propunere. Plus că asta nu se face aşa repede, cum am văzut că a spus 15 septembrie“, a declarat Daniel Burlan.

Nu la fel spune şi directorul CET Govora, Mihai Bălan, care a organizat chiar şi o conferinţă de presă, pentru a da marea veste.

"Se creează, astfel, premisele unui complex energetic pe platforma chimică Râmnicu Vâlcea, format din CET Govora,  Oltchim şi Uzina de Sodă. Acesta va fi al patrulea centru energetic, după Craiova, Rovinari şi Turceni", susţine Mihai Bălan, directorul general al CET Govora.  Bălan a precizat  că unul dintre obiectivele societăţii, odată cu preluarea Exploatării Miniere Alunu, este scăderea preţului gigacaloriei. În prezent, preţul  gigacaloriei în Râmnicu Vâlcea este de 197 de lei. Mutarea respectivă presupune şi preluarea celor circa 500 de angajaţi de la exploatarea amintită, fapt care va face ca SNLO să rămână şi cu mai puţini salariaţi, dar şi cu o zonă mai mică de acoperire. Astfel, Gorjul şi Mehedinţiul mai rămân în componenţa SNLO, nefiind exclus ca în următoarele zile să aflăm că şi carierele din judeţul vecin trec la RAAN Drobeta Turnu Severin, pe principiul datoriilor acumulate în timp.

Investiţii mari la Alunu

Burlan a adăugat că această preluare ar lăsa SNLO cu perimetre pe care ar trebui să le ecologizeze ceea ce ar presupune foarte mari cheltuieli. De asemenea, directorul general al SNLO a mai spus că la aceeaşi şedinţă a propus ca CET Govora să preia toate perimetrele dacă tot sunt interesaţi. Chiar şi aşa, Burlan nu pare încântat de ideea vâlcenilor amintind că exploatarea din Alunu ar putea fi una pe profit.

„Am investit mai mult în cariera Alunu pentru că are o rată mai mare de funcţionare şi poate avea profit. Părerea mea vis-a-vis de această propunere a fost să preia şi alte perimetre dacă vor să preia“, a spus Burlan. În perioada următoare vor fi făcute evaluări şi studii de fezabilitate pentru a stabili strategia de viitor.

Vizualizări: 155

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: