Cetăţenii din Tismana riscă să rămână cu gunoiul neridicat. Motivul!

Situaţie incredibilă la Tismana! Cetăţenii s-au trezit de câteva săptămâni că operatorul de salubrizare nu le mai ridică gunoiul de la poartă. Din vina Curţii de Conturi, spune primarul Marian Slivilescu, care a interzis Consiliului Local Tismana să mai subvenţioneze anual operatorul de salubrizare. În această situaţie, tot cetăţenii vor fi buni de plată şi sunt practic nevoiţi să accepte o scumpire a taxei dacă vor să scape de gunoi.

Consiliul Local Tismana a încheiat în anul 2006 un contract de ridicare a gunoiului cu firma Salubris SA, tot din localitate. Contractul s-a încheiat pe o perioadă de 20 de ani, spune primarul Marian Slivilescu, iar în 2009 tot Consiliul Local a aprobat o subvenţie de 220.000 lei anual pentru operatorul de salubrizare. Cu această subvenţie, practic cetăţenilor le mai revenea de plată 3,5 lei pe lună de persoană pentru gunoi.

Subvenţie ilegală de la buget

Lucrurile au luat o întorsătură nefavorabilă în luna aprilie când, în urma unui control, Curtea de Conturi a spus că subvenţia nu este legală şi că trebuie oprită. „Fără această subvenţie, operatorul trebuie să crească preţul pentru că sunt nişte bani pe care el nu-i va mai primi. El practic s-a blocat financiar. N-a mai avut bani să plătească groapa, s-au închis porţile de către Polaris. Cu această subvenţie de la noi, cetăţenii plăteau 3,5 lei pe lună, acum costurile se ridică la 6,5 lei pe lună, de persoană”, a declarat Marian Slivilescu, primarul din Tismana.

Consultări cu cetăţenii

În tot acest timp, spune primarul, cetăţenii din toate satele au fost consultaţi cu privire la majorarea taxei de salubrizare. „Noi va trebui să dăm o nouă hotărâre de Consiliu Local pentru a aproba noul tarif de salubrizare. După părerea Curţii de Conturi, noi nu mai avem voie să sprijinim operatorul cu subvenţie. Dacă Consiliul Local Tismana refuză această taxă, este posibil ca operatorul să rezilieze contractul. Sperăm să n-ajungem în situaţia asta pentru că asta înseamnă o nouă procedură, cel puţin trei luni fără să ridicăm gunoiul”, a mai spus Marian Slivilescu, primarul din Tismana.

Autorităţile locale din Tismana spun că vor încerca să reia subvenţionarea pe calea instanţelor de judecată, însă acest proces va fi unul de durată. „Noi considerăm că este posibilă subvenţionarea cu legislaţia în vigoare, lucru care se mai întâmplă. Oamenii stau cu gunoiul acasă, o să înceapă în curând să-l arunce cum îl aruncau înainte de 2012”, a mai spus primarul Slivilescu.

Vizualizări: 4,260

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: