Charismaticul şi turma

Am tot vorbit despre Becali. Vorba lui, în conferinţa de presă de ieri, de după anunţarea sentinţei în cazul Valiza: „V-am pus eu să mă daţi la televizor?! V-am chemat eu aicea (n.r. – la palat)?! E vina mea că am charismă?!”. Într-adevăr, exceptând lansarea lui în presă şi cei câţiva ani în care îşi plătea la suprapreţ apariţiile TV, în rest nu prea e vina lui. E mai greu să te menţii în top decât să ajungi acolo, v-o poate spune orice comentator sportiv de doi lei.

Gigi Becali a primit verdictul în cazul Valiza ca la box: a fost achitat de doi dintre judecători şi condamnat de al treilea. Cu o decizie finală de 2 la 1, Becali a fost considerat nevinovat şi i se va restitui întreaga sumă din geamantan, reţinută la începerea anchetei. Cu această fericită ocazie, Gigi nu a ratat şansa de-a face o conferinţă de presă în stilu-i caracteristic, unul destul de reconfortant, având în vedere alternativele.

Într-o ţară în care toată lumea de la televizor aruncă vina ba pe Băsescu, ba pe Iliescu, un om care refuză autoritatea celor doi şi introduce o nouă logică a responsabilităţii, pe axa Dumnezeu – Satan, este cu adevărat binevenit. Aşa a zis, că Dumnezeu nu l-a lăsat pe Satan să-l condamne. Nici nu contează dacă eşti credincios sau ateu, stelist sau dinamovist, informat sau nu. Important e că e altceva. Altă perspectivă asupra lucrurilor, alt unghi de abordare. Suferim tot mai mult de-o omogenitate contagioasă, în ultima vreme. Facem la fel ca alţii, nu îndrăznim să ne rupem de logica pe care noi o considerăm firească impusă de mase. Suntem o imensă şi cuminte turmă. Or Becali, cu charisma cu care se laudă şi pe care chiar o deţine, într-o oarecare măsură, măcar e altceva. El măcar e cioban.

PS – altfel, am făcut un test de ăla de pe internet cu „află când o să mori” cu datele lui Ion Iliescu şi ne-a dat că acesta va muri undeva în vara anului 1998. Sperăm să se califice şi România la mondiale în acelaşi an, să avem două motive de sărbătoare.

Vizualizări: 170

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: