Cherchez le țigan

Liderul neoficial, dar recunoscut aproape unanim, al unei comunități a avut necazuri. Regele țiganilor a suferit un infarct pe bază de căldură și obezitate. Când pacientul încă era la spital, cu șanse, omologul său pe linie monarhică, împăratul Iulian, a comentat simpatic nefericitul eveniment: ”Nu trebuia să se ducă în Turcia, e ca în India acolo de cald”. Comparația asta i-a venit lui. De altfel, comunitatea romă a fost, în întregul ei, foarte simpatică și foarte firească în tratarea dramei prin care a trecut. Oamenii s-au solidarizat, au plâns la televizor, i-au rugat pe turci să doneze sânge, au fost, repet, simpatici. De aceea nu-și merită, poate, caracterul un pic rasist al DEX-ului, care la cuvântul ”țigăneală” consemnează ”vorbe urâte, insulte”. În povestea cu țiganii de zilele astea, țigăneala nu au făcut-o țiganii, ci românii.

Țigăneala a făcut-o presa, cu RTV lider al mizeriei, punându-și poalele în cap fără să pregete, mai ceva decât cele mai tradiționale țigănci. Mai lipsea doar ca demoazela Laura Chiriac, sau altă realizatoare, alegeți voi una la întâmplare, să scoată un sân și să stropească cu lapte ecranul, să înțeleagă și telespectatorii nivelul tragediei. La RTV, vineri, a intrat în direct același împărat Iulian, care la un moment dat s-a înecat în lacrimi, începând să plângă cu muci, ca un copil, în hohote și tânguitor. Ce a făcut realizatoarea când s-a întâmplat asta? Nimic. Absolut nimic. Ba mai rău, l-a lăsat pe bătrân să bocească timp de două minute, în direct, fără să spună vreun cuvânt. Nu putea întrerupe o asemenea dramă, cu fiecare suspin al Împăratului vedea adăugându-se încă o sutime la audiență.

Țigăneala au făcut-o politicienii, cu președintele neratând ocazia să mai puncteze electoral pe seama tragediei și cu invidiosul Ponta reacționând mârlănește, mai grobian chiar și decât prietenul Crin, imediat după. O țară în care premierul îl acuză oficial și fără glumă pe președinte că face personal dosare penale cetățenilor este, fără îndoială, o mare țigăneală. De fapt, nici măcar țiganii nu merită să trăiască în ea.

Vizualizări: 169

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: