Chinezii înființează trei fabrici într-o comună din Gorj

O societate din China va deschide mai multe fabrici într-o comună din Gorj. Asiaticii vor să înființeze la Peștișani o unitate de brichetare a cărbunelui, o fabrică de cărămidă și încă una de peleți. Prima fabrică ar urma să fie deschisă în circa două luni, spun autoritățile locale.

Societatea din China a încheiat un parteneriat cu SC Explocarb SRL, societate care deține cel puțin o microcarieră de cărbune în bazinul Motru. Primă fabrică de brichetare a cărbunelui ar urma să fie înființată în satul Gureni din comuna Peştişani. „Este vorba de o fabrică de brichete, după care vor să facă una de peleți și una de cărămidă. Chinezii au găsit un partener local cu care s-au asociat, chinezii având majoritatea. Noi am fost foarte deschiși, le stăm la dispoziție, o să-i sprijinim cu ce poate primăria. În 2 luni, chinezii trebuie să și termine fabrica, trebuie inaugurată. Au semnat deja contracte pentru furnizarea materiei prime. Am dat autorizația de construcție. Sunt foarte grăbiți chinezii”, a declarat Cosmin Pigui, primarul comunei Peștișani.

Pentru aceste fabrici vor folosi materie primă din Gorj: cărbunele din bazinul Motru, lemnul din Peștișani și localitățile de munte învecinate, iar cărămidă și produsele ceramice le vor face din lutul existent în zonă. În fapt, la Peștișani a mai funcționat în trecut o fabrică de cărămidă. Chinezii vor deschide și o carieră de calcar la Peștișani. Astfel, asiaticii vor da de muncă localnicilor. Vor înființa minimum 30 de locuri de muncă, și asta doar pentru prima fabrică pe care o vor deschide, cea de confecționare a brichetelor de cărbune pentru centralele termice. „Utilajele sunt deja pe drum. Au plecat din China. Încă nu au început să facă recrutările de personal, probabil urmează. Este un lucru foarte bun pentru comună, este extraordinar. Suntem deschiși, o să asfaltăm și noi drumul, pentru a le asigura condiții investitorilor, dar și pentru a-i încuraja să investească pe mai departe. Vom asfalta vreo 500 de metri, dar și aceia sunt bani. Asta înseamnă să investim aproape 100 de mii de euro. Eu cred că până la finalul anului vor face toate cele trei fabrici”, a mai spus primarul din Peștișani. 

Vizualizări: 39,950

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: