Donald Trump, „aliatul” CEO. Cine o spune!

Decizia lui Donald Trump de a retrage Statele Unite ale Americii din Acordul de Mediu de la Paris, care presupunea reducerea noxelor din atmosferă cu 20% până în 2020, pare să îl fi transformat pe acesta într-un „aliat” al Complexului Energetic Oltenia. Cel puțin aceasta este părerea fostului manager privat Laurențiu Ciurel, care, într-o postare pe bloggul său, vorbește despre influențele deciziei respective.

Ciurel spune că decizia lui Trump, deși criticată de toată lumea, a influențat în mod decisiv prețul certificatelor pentru emisiile de dioxid de carbon, certificate pe care CEO trebuie să le cumpere anual în cantități mari. „CEO are un aliat mai puternic decât primul ministru și Johannis la un loc. Se numește Trump. Așa cum e el, spurcat la gură, omul face exact ce-a spus. Tratatul de la Paris fără SUA nu există. Vrăjeala cu schimbările climatice din cauza cărbunelui se destrămă pe zi ce trece, apărând cauzele adevărate. Am scris despre asta acum un an. Vă dați seama cam cât ar costa un certificat de CO2, dacă nu era Trump? Pe vremea mea se cumpărau cu 8 euro, acum cu 4 li se pare scump. Nu știu ce se va întâmpla dacă CEO ratează din nou. Nu e vorba de conducerea din directorat și sediu, majoritatea sunt complet nevinovați, joacă în cu totul alt film”, e de părere Ciurel.

Fostul manager privat nu întrevede însă un viitor prea bun pentru producătorul de energie cu sediul la Târgu Jiu, chiar dacă prețul energiei pe piață este unul mult mai bun decât cel din vremea sa. Ciurel crede că CEO ar putea profita de poziția pe care o are în această vară pe piață, dar e de părere că șefii actuali ai companiei sunt prea mulți și nu vor reuși să atingă „performanțele” din vremea sa, o vreme în care inclusiv Victor Ponta vorbea despre CEO ca despre o „șandrama”.     Pentru fostul manager privat, seceta din această vară a avantajat din nou termocentralele, care au ocazia să dovedească din nou cât de utile sunt în sistemul energetic național. Ciurel e de părere că de acum încolo va fi nevoie de cât mai mult cărbune pe piață și, astfel vor putea fi „îngropați” toți „neisprăviții” care cântau „prohodul” industriei energetice bazate pe lignit. „Termocentralele pot în acest an să închidă gura tuturor neisprăviților care au abuzat sistemul energetic din 2009 încoace. Va fi nevoie în această vară (este deja) de 3000 de MW pe cărbune. Va fi nevoie de o mobilizare ca pe vremea lui Ceaușescu, cu programe făcute la minut. Ne-am făcut de ras astă iarnă, când nu am avut stoc de cărbune, dar avem norocul unui an super favorabil, când putem «îngropa» toți analfabeții care ne cântă prohodul de zece ani. Este cel mai bun moment pentru cărbune de când țin eu minte. Pana acum în primele 6 luni s-au făcut bani de trei ori mai mulți ca în aceeași perioadă între 2013-2015. Privind piața din acei ani, prețurile sunt de trei ori mai mari. Din păcate banii nu s-au transformat în turbine, țeavă de cazan, blindaje de mori, decât în mică măsură. Mai mulți s-au transformat în Rolex-uri, Mercedesuri, vile. Dar despre astea, mai târziu, vine și vremea lor”, mai spune Ciurel.

Vizualizări: 1,365

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: