Chinezii semnează din nou acord pentru grupul nou de la Rovinari

Complexul Energetic Oltenia şi China Huadian Engineering au semnat acordul privind înfiinţarea companiei cu capital mixt de tip IPP (Independent Power Producer) pentru realizarea unul grup energetic nou la Rovinari. Acesta este al doilea acord semnat între statul român şi firma chineză, dar termenul demarării lucrărilor este incert. Dacă proiectul va fi pus în aplicare CEO va avea 10% din noul grup, iar chinezii 90%.

La eveniment a participat şi premierul Victor Ponta, care a spus din nou că în 2012 CE Oltenia şi CE Hunedoara erau aproape de a fi închise şi că el le-a salvat. „Mult succes companiei energetice Oltenia, împreună cu domnul director Ciurel am luat o companie în faliment şi putem spune că e una din companiile esenţiale pentru independenţa energetică a României. 2015 va fi anul cel mai bun pentru dezvoltarea energiei din România”, a spus Ponta. Reamintim că societatea CE Oltenia avea în 2012 profit din exploatare de două mii de miliarde, iar pe tot mandatul lui Ciurel din octombrie 2012 şi până acum a acumulat pierderi de aproape cinci mii de miliarde lei vechi. Abia acum, falimentul bate la uşă, ceea ce nu era cazul în 2012. „Următorul pas este ca firma din China să depună toate eforturile pentru finalizarea acestui proiect cu sprijinul tuturor factorilor interesaţi, ca să realizăm o bază de energie de calitate superioară”, a declarat preşedintele companiei China Huadian Engineering, Yong Yang.

SOLICITĂRI

Chinezii au avut mai multe solicitări, pe care probabil că statul român le-a onorat. Chinezii vor să-şi aducă echipamentele din China, dar să nu plătească taxe foarte mari la importul lor. În plus, ei au cerut garanţii că vor avea piaţă pentru vinderea energiei, în condiţiile în care înţelegerea iniţială era că ei vor exporta energia. În plus, nici locaţia nu mai e aceeaşi. Chinezii au cerut ca societatea energetică să cumpere un teren lângă termo Rovinari.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: