Chinezii şi-au început activitatea la Peştişani. Primele livrări!

Fabrica de brichetare a cărbunelui de la Peştişani şi-a început activitatea. Primele tiruri cu brichete au plecat miercuri, 17 ianuarie, în zona de sud a ţării. O singură linie tehnologică a fost pusă în funcţiune, însă investitorul chinez vrea să extindă activitatea în cel mai scurt timp.

Fabrica chinezilor de la Peştişani a început să producă brichete încă de luni. Cincisprezece persoane, marea majoritate din comuna Peştişani, lucrează pentru această fabrică, pe un singur schimb. Producţia medie de brichete este de 20 tone/oră, spune directorul fabricii. „Produsul merge către entităţi private, către depozite de combustibil din ţară, urmând să intrăm în procedură pe SEAP (n.r. – Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), pregătim documentaţia. Produsul este unul unic, în sensul că este ecologic. Facem desulfurarea, asta înseamnă că în timpul arderii nu se mai degajă acel fum şi mirosul specific. Poate fi folosit şi în sobele de teracotă şi în centrale termice. Puterea calorică este în medie de 3200-3300 de kcal. Primul tir cu brichete va pleca la Bechet. Facem numai vânzare angro, minimum 10 tone. Avem comenzi din Giurgiu, Oradea, Braşov, dar şi din alte localităţi din ţară”, a declarat Liviu Arşanu, directorul fabricii.

Investitorii chinezi vor să-şi dezvolte activitatea, spun autorităţile locale din Peştişani. „În momentul de faţă lucrează pe o linie. Trebuie să dea drumul la a doua linie care este deja montată, în funcţie şi de vânzări, însă cererea este foarte mare. Automat vor mai veni cel puţin 15 oameni pentru linia a doua. Sunt interesaţi să aducă şi alte linii pentru mărirea capacităţii de producţie”, a explicat Cosmin Pigui, primarul comunei Peştişani.  

PREŢ

Preţul unei tone de brichete de cărbune produse la fabrica din satul Gureni este în medie de 420 lei cu TVA, însă conducerea unităţii spune că oferă şi reduceri în cazul în care li se solicită cantităţi mari. Brichetele sunt ambalate în saci de 30 kg. Materia primă pentru producerea brichetelor este asigurată de SC Explocarb SRL, societatea care deţine o microcarieră de cărbune în bazinul Motru.

Vizualizări: 10,668

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: