Chiţoiu execută comanda lui Ponta! SNLO, exemplu negativ.

Miniştrii din guvernul Ponta au fost avertizaţi că pot scăpa de demitere doar dacă dau publicităţii aşa zise hoţii din guvernarea trecută. Primul care s-a conformat a fost Daniel Chiţoiu de la Ministerul Economiei, care a dat postat pe site-ul ministerului concluziile unui raport al Curţii de Conturi efectuat la SNLO chiar pe vremea guvernării PD-L. Un raport care a constatat că o serie de cheltuieli nu au bază legală, dar care a fost contestat de SNLO, contestaţie care nu a fost soluţionată. Raportul Curţii de Conturi reţine ca fiind fără bază legală o serie de cheltuieli făcute pentru echipele de fotbal Pandurii Târgu Jiu şi Minerul Motru, o finanţare pentru activitate de cercetare la Universitatea „Constantin Brâncuşi”, dar şi decontarea cheltuielilor de transport pentru salariaţii care nu beneficiau de mijloace de transport în comun contractate de SNLO. Fostul director general al SNLO, Daniel Burlan, a declarat că societatea a contestat raportul Curţii de Conturi. „Toate cheltuielile au avut bază legală, au fost prevăzute în buget şi aprobate de minister”, a explicat Burlan.

 

 

Ministerul Economiei a demarat un audit la companiile din subordine, pentru perioada 2009 – aprilie 2012, la cererea premierului Victor Ponta, care a cerut să fie dezvăluite toate neregulile din guvernarea PD-L. Ministerul precizează într-un comunicat dat vineri publicităţii că auditul nu este finalizat cu privire la SNLO, dar face publice câteva situaţii prevăzute într-un raport al Curţii de Conturi (CC).

 

Banii pentru fotbal, în atenţia ministerului

 

Una din constatările CC se referă la faptul că SNLO a contribuit în 2011 cu 8.000.000 lei la bugetul clubului Pandurii şi 800.000 de lei la clubul Minerul Motru. Potrivit comunicatului de presă, „cele 2 cluburi NU sunt ale societăţii şi prin urmare nu puteau fi finanţate”.

SNLO a contestat cea mai mare parte a constatărilor făcute de Curtea de Conturi, a declarat Daniel Burlan, care a spus că SNLO este membru fondator la cele două cluburi. „Documentele care stau la baza finanțării acțiunilor cultural-sportive și a dobândirii statutului de membru fondator la CS Pandurii Târgu Jiu și CS Minerul Motru sunt hotărârea AGA nr 5 din 8.08.2000, prin care se aprobă participarea societății ca membru fondator la constituirea asociației sportive Pandurii Târgu Jiu și Minerul Motru, hotărârea  CA  nr 7 din 30.06.2005 care aprobă menținerea SNLO ca membru fondator la cele două cluburi, dar și bugetul de venituri și cheltuieli, aprobat prin hotărâre de guvern”, a declarat Daniel Burlan.

Fostul director general al SNLO a adăugat că toate cheltuielile făcute de societate pentru activităţi sportive au fost prevăzute în bugetul de venituri şi cheltuieli, care a fost aprobat de ministerele de resort: „Pentru anul 2011 bugetul de venituri și cheltuieli al SNLO a fost aprobat ptin hotărârea de guvern nr 1044 din 19.10.2011, având la bază nota de fundamentare nr. 7134 din 9.09.2011, care avea prevăzut la rândul nr 28 aferent BVC, alte cheltuileli cu personal în sumă de 82.181 mii lei. Anexa de fundamentare a cheltuilelior de la rândul nr 28 avea inclus la cap cheltuileli privind funcționarea de grădinițe muzee, baze sportive, cluburi suma de 8 mil 800 mii lei pentru finanțarea cluburilor sportive Pandurii și Minerul Motru. Această sumă nu a fost depășită, dimpotivă, cheltuielile totale aferente randului nr 28 unde sunt incluse aceste cheltuieli din a cărei componentă face parte si suma de 8 mil 800 mii lei  pentru finantarea cluburilor a fost 76.396 mii lei înregistrând-se o economie de 5785 mii lei față de 82.181 mii lei”.

 

Au decontat bilete, nu abonamente

 

Comunicatul MECMA mai face referire la o serie de cheltuieli care nu ar fi fost înregistrate corect în contabilitate. De asemenea, Curtea de Conturi a constatat deplasări în străinătate ale unor inspectori sociali care au desfăşurat muncă sindicală, dar care au fost decontate de SNLO. Cu privire la acestea, Burlan a precizat că sumele au fost recuperate de la sindicate.

Un contract de cercetare încheiat între SNLO şi Universitatea Constantin Brâncuşi este de asemenea pus sub semnul întrebării, pentru motivul că tema era “Valorificarea potenţialului hidraulic al apelor colectate în jompurile de colectare din cariere”, dar suma de 294.412,20 lei (exclusiv TVA) a fost plătită din fondurile constituite pentru realizarea, dezvoltarea si modernizarea producţiei in sectorul extractiv.

Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia i s-a mai reproşat că nu a făcut economie cu decontarea transportului la şi de la locul de muncă. Astfel, în contractul colectiv de muncă se arată că vor fi decontate abonamente acolo unde nu există transport organizat. În practică, au fost decontate bilete sau chiar bonuri de benzină.

 

SANCŢIUNI

MECMA anunţă că îşi continuă activitatea de audit şi de centralizare a rezultatelor deja existente urmând ca măsurile luate să se materializeze în sesizarea organelor abilitate, acolo unde este cazul, mergând până la desfacerea contractului de muncă în cazul persoanelor vinovate.

 

 

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: