Sindicatele din CE Oltenia anunţă „decizii extreme”

Sindicatele din minerit şi energie cer salariaţilor Complexului Energetic Oltenia să nu semneze acte adiţionale prin care să accepte noi reduceri salariale. Prim-vicepreşedintele FNME Ion Ruşeţ a spus că în această situaţie sunt acum angajaţii TESA, dar asta nu înseamnă că următorii vizaţi nu vor fi muncitorii. Ruşeţ le cere salariaţilor să fie solidari unii cu alţii, să nu semneze actele adiţionale sub presiuni şi ameninţări, iar dacă sindicatul va decide că este cazul să se treacă la acţiuni extreme, să le susţină.

Federaţia Naţională Mine Energie este „în total dezacord” cu administraţia din CE Oltenia, care a trecut la o reaşezare a salariilor personalului TESA, fără o negociere cu sindicatele. Ion Ruşeţ, prim-vicepreşedintele FNME, le-a cerut salariaţilor să nu semneze sub presiune actele adiţionale prin care pierd la salariu. Pentru mulţi dintre salariaţii TESA, ar fi a doua pierdere salarială din acest an, după cea rezultată din negocierea contractului colectiv de muncă.

Ion Ruşeţ a spus că principiul enunţat de sindicate la începerea negocierilor CCM, care a avut loc în perioada noiembrie 2012-februarie 2013, a fost „nimeni nu pierde, nu toţi câştigă”. Rezultatul a fost altul, pentru că majoritatea a pierdut, iar prin noua reducere dorită de administraţia CE Oltenia, pierde aproape toată lumea. „În momentul de faţă, majoritatea pierde. Pe acest nivel de salarizare pe TESA, majoritatea pierde, puţini câştigă. Este o mare tulburare şi nelinişte pe zona minieră Jilţ, pe zona Rovinari, nu numai la personalul TESA, ci şi la personalul muncitor. Toată lumea se întreabă dacă un şef de sector pierde, nu vor pierde apoi şi maiştrii, şi muncitorii?”, a spus Ruşeţ la RTV Gorj.

Muncitorii, solidari cu personalul tehnic

Ion Ruşeţ le-a cerut muncitorilor să fie solidari cu personalul TESA, pentru că este posibil să aibă şi ei nevoie ne sprijin. „Mă aştept la acţiuni de solidaritate din partea lucrătorilor, mă aştept să nu semneze actele adiţionale acolo unde se pierde, mă aştept ca personalul muncitor să fie solidar cu personalul tehnic, mă aştept la dezbateri responsabile la nivelul tuturor sindicatelor de bază, unde sunt reprezentanţi şi ai personalului tehnic, şi ai lucrătorilor”, a spus Ruşeţ la RTV Gorj.

Liderul sindical nu exclude „acţiuni extreme” din partea sindicatelor. „După ce se termină această vacanţă, am prognozat că vom avea întâlniri la nivel naţional în perioada 15-17 mai. Sper ca deciziile de care le vom lua să fie acceptate de lucrători. Dacă vor fi decizii extreme, să avem colegii de partea noastră, a comitetului director”.

Anomalii recunoscute de sindicate

FNME recunoaşte necesitatea reaşezării salariilor personalului TESA, dar nu prin reducerea tuturor salariilor şi nu în absenţa unor negocieri cu sindicatele. Ion Ruşeţ a spus că sunt unele anomalii care trebuie îndreptate, cum ar fi cazul a câtorva zeci de foşti directori care şi-au păstrat salariile, deşi au trecut pe funcţii de execuţie. „Recunoaştem  unele anomalii. Cine ocupa o funcţie de conducere pentru trei ani, după ce devenea simplu inginer, îşi păstra salariul în continuare. Sunt câteva zeci de cazuri. Le discutăm, suntem de acord că această anomalie nu trebuie să mai existe”, a explicat Ruşeţ, care a menţionat că administraţia se foloseşte de astfel de anomalii expuse public, pentru a acoperi reducerea abuzivă a tuturor salariilor.

Salariaţii sunt ameninţaţi

FNME a anunţat că lucrează la un plan de acţiune, dar negocierea rămâne principalul mijloc la care va apela. „Toate canalele noastre sunt deschise pe toate palierele. Disponibilitatea la negociere există. Dacă rezultatele nu sunt favorabile, trebuie să avem pregătiţi şi paşii următori”, a spus Ruşeţ.

Liderul sindical susţine că administraţia a trecut la ameninţarea angajaţilor, aspect monitorizat cu atenţie: „Salariaţii sunt chemaţi să semneze un nou act adiţional prin care să accepte să li se renegocieze salariile. S-ar putea să fie forţaţi, dacă îi lăsăm singuri, când va veni rândul muncitorilor, vor fi şi ei lăsaţi singuri. Avem semnale cu privire la astfel de ameninţări. Sunt ameninţaţi că dacă nu semnează vor fi mutaţi de la Jilţ la Berbeşti, de exemplu. Sunt forţaţi cu schimbarea locului de muncă. este o acţiune abuzivă a administraţiei, o monitorizăm cu maximum de atenţie”.

VULNERABILITĂŢI

Interesant este că Ruşeţ a vorbit şi de o vulnerabilitate a sindicatelor, a liderilor, astfel că este necesară revenirea la bază. „S-a urmărit accentuarea unor vulnerabilităţi a sindicatelor. De la problemele cu firmele sindicatelor, fondul pentru negociere care a fost pus la dispoziţia sindicatelor, salariile inspectorilor de protecţie socială au fost făcute publice în mod tendenţios. Trebuie să revenim la baza sindicatului, pentru a nu mai fi folosite aceste vulnerabilităţi”.

ÎNGRIJORARE

Sindicatele sunt îngrijorate de faptul că, pentru prima dată după 15 ani, termocentralele Rovinari şi Turceni au ajuns în situaţia de a nu produce nimic. Producţia zero i-a panicat pe salariaţi. „Ştiam că va fi greu să atingem pragul de 1.800 MWH, ne aşteptam la zile cu 1.200 sau 1.300, dar nu ne gândeam la 500 MWh sau mai puţin. Ne-am aşteptat la contractele bilaterale, să nu depindem numai de piaţa reglementată”, este atacul direct al lui Ruşeţ la adresa actualei conduceri, care nu reuşeşte să vândă energia.

SEMNE BUNE

Ion Ruşeţ a găsit şi semne bune după comunicatul FNME de săptămâna trecută, în care se atrăgea atenţia asupra lipsei echipamentului de protecţie, a alimentaţiei de protecţie şi a calităţii slabe a transportului personalului. „După 11 luni de existenţă a Complexului Oltenia, a avut loc prima şedinţă a comitetului pentru securitate şi sănătate în muncă, un prim semnal că se încearcă să fie îndreptate lucrurile”, a spus Ruşeţ. Din comitet fac parte 18 reprezentanţi ai sindicatelor şi reprezentanţi ai administraţiei.

Vizualizări: 235

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: