Cinci sute de austrieci modernizează blocurile energetice de la CE Turceni

Conducerea a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă, principalele preocupări ale CE Turceni în acest an. Reducerea Poluării, reabilitarea şi modernizarea blocurilor energetice 3 şi 6 şi găsirea de soluţii pentru evacuarea, transportul şi depozitarea deşeurilor rezultate în procesul de ardere a cărbunelui sub formă de şlam dens. Acestea sunt lucrările ce au demarat la nivelul CE Turceni pentru a rezolva cât mai repede problemele de mediu şi pentru a funcţiona cu cât mai multe grupuri energetice.

Proiectul de reducere a poluării la Termocentrala Turceni constă în montarea instalaţiilor de desulfurare a gazelor arse pentru blocurile energetice 3, 4, 5 şi 6. „Se va monta câte o instalaţie de desulfurare pentru fiecare dintre cele 4 blocuri energetice. Pentru cele 4 instalaţii de desulfurare se va realiza o instalaţie de preparare a suspensiei de calcar comună pentru toate blocurile energetice. Evacuarea produsului secundar, gips, se va face printr-o instalaţie comună“, explică directorul Octavian Graure. Prin realizarea acestui proiect vor fi reduse emisiile de bioxid de sulf şi se va obţine un randament de desulfurare al instalaţiilor de peste 95%.

Fondurile provin de la japonezi şi austrieci

Fondurile pentru reducerea poluării au fost deja contractate. Astfel, 28.746.000.000 yeni japonezi provin de la banca Japoneză în urma unui acord de împrumut. O altă tranşă de bani provine de la austrieci şi are o valoare de 168.076.494 de euro şi 183.503.642 de lei. La Turceni lucrează actualmente 500 de austrieci pentru finalizarea proiectului.

Pentru a corespunde standardelor Uniunii Europene trebuie modernizate şi blocurile 3 şi 6.  Modernizarea blocurilor constă în montarea de instalaţii de ardere cu formare redusă a oxizilor de azot şi reabilitarea electrofiltrelor existente pentru ca emisia de pulberi să fie corespunzătoare normelor impuse. În momentul de faţă se lucrează la modernizarea grupului 6. “Reabilitarea şi modernizarea acestui grup este realizată printr-un credit în valoare de 170 de milioane de euro. 150 de milioane provin de la BERD, iar 20 de milioane de la BCDMN. Diferenţa de bani va fi asigurată din surse proprii ale complexului“, a declarat directorul economic, Ionel Manţog. Deocamdată are loc licitaţia pentru alegerea contractorului general pentru execuţia acestui proiect.

Termen limită pentru transportul deşeurilor

Conducerea Complexului Energetic Turceni are în plan şi un al treilea proiect major „Soluţii pentru evacuarea, transportul şi depozitarea deşeurilor rezultate în procesul de ardere a cărbunelui în cazanele grupurilor energetice CTE Turceni sub formă de şlam dens“. „Tehnologia de evacuare şi depozitare a zgurii şi cenuşii, presupune realizarea de instalaţii de captare, transport şi stocare a cenuşii uscate de la electrofiltre“, explică Laviniu Danciu, şeful de departament Strategii, Dezvoltare. Proiectul trebuie finalizat până pe 30 septembrie 2012.

Vizualizări: 145

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: