Cinci zile până la închiderea carierei Peşteana Sud

Directorii CE Oltenia se vor întruni joi, 27 august, în şedinţă, pe ordinea de zi fiind avizarea listelor cu personalul carierei Peşteana Sud ce va fi distribuit în alte subunităţi. Activitatea în carieră va înceta de la 1 septembrie, conform programului conducerii CE Oltenia de reducere a unor capacităţi, astfel că de la acea dată salariaţii de la Peşteana Sud vor presta activitate în alte subunităţi ale complexului, în baza listelor nominale întocmite de conducerea carierei. Unii sindicalişti consideră în continuare că decizia administraţiei de a închide acest perimetru este una greşită, pe considerentul că în zonă există cantităţi însemnate de lignit ce mai puteau fi exploatate.

Administraţia CE Oltenia nu a renunţat la planul de restructurare despre care vorbea la începutul acestui an. Astfel, prima carieră care va fi închisă este Peşteana Sud, unde va înceta activitatea la sfârşitul acestei luni. Aproape toţi salariaţii carierei vor fi transferaţi la exploatările din zonă începând cu luna septembrie, doar câţiva rămânând în unitate pe partea de conservare şi pentru activitatea de asecări. Listele cu personalul ce va fi transferat au fost realizate, iar în şedinţa de Directorat de joi acestea vor fi supune aprobării. Şefii din companie dau asigurări că fiecare salariat de la Peşteana Sud va avea acelaşi salariu şi după transferul la altă unitate. "În ceea ce priveşte personalul de la Peşteana Sud începe procesul de redistribuire spre unităţile din Roşia, UMC Pinoasa şi UMC Tismana. Va fi joi o şedinţă de Directorat prin care vor fi aprobate aceste permutări de personal. Ele sunt aplicabile cu 1 septembrie. Drepturile salariale, în condiţiile în care îşi păstrează funcţia şi meseria, sunt neatinse. Este un transfer în baza analizei pe care o face pe de o parte domnul Mariescu de la Peşteana şi, de cealaltă parte, ceilalţi directori de subunităţi. Această măsură este pentru aproximativ 200 de salariaţi", a declarat Ion Ruşeţ, şeful Departamentului Relaţii cu Comunitatea din cadrul CE Oltenia.   

ang_pesteana_sud_1

Pârvulescu: Au abandonat 300.000 de tone de cărbune

Liderii sindicali din zonă spun că perimetrul Peşteana Sud nu trebuie închis pentru că mai sunt cantităţi însemnate de lignit ce pot fi valorificate, mai ales în aceste momente, când unele cariere sunt blocate pentru că nu s-a ajuns la înţelegere cu proprietarii de terenuri în privinţa exproprierilor. "Nu poţi să face o închidere a unei cariere aşa, pe genunchi. Şi cu dorinţa aceasta de a închide cât mai repede, abandonăm nişte rezerve de cărbune. Până la urmă, probabil că vor răspunde domnii aceştia efemeri care sunt la conducerea companiei pentru ce au făcut acolo. Nu zic că e bine, că nu e bine, că au fost motivaţi sau nu au fost motivaţi. Eu spun altceva. Că acolo s-au lăsat undeva la 300.000 de tone de cărbune, s-au abandonat din dorinţa de a scoate cât mai repede utilajele şi să plece oamenii şi în contextul în care a fost vara aceasta cu cerere pe cărbune foarte mare. Coroborat cu blocajele care există în marile cariere, sunt cariere care abia supravieţuiesc, trebuia să rămână deschisă. Dacă doreau să o închidă, să o închidă cu un program de închidere, iar atunci când închizi ceva iei de acolo ceea ce ai util, cărbunele. Că nu l-ai descopertat degeaba", a declarat Dumitru Pârvulescu, liderul Sindicatului Liber Minerul Peşteana.      

Cine a întocmit listele cu transferurile

Mai mult, Pârvulescu spune că nu toţi liderii sindicali din zonă au fost consultaţi la întocmirea listelor cu personalul ce va fi transferat. "N-am fost consultaţi. E aceeaşi chestie a lui Ciurel. Cine vrea să aibă un loc de muncă să treacă la SMEO, asta a fost. Dacă şi-a permis Antonie la timpul în care la sectorul Peşteana Sud erau aproape toţi la mine la sindicat să se ducă acolo cu Căldăruşe să le spună chestia asta... Adică s-au folosit de nenorocirea unor oameni ca să îşi facă nişte jocuri. E rău că salariaţii au avut o lipsă totală de reacţie şi le-au tăiat în carne vie salariile şi viitorul. Oamenii au optat pentru anumite zone, pentru termocentrala Rovinari, cariera Roşia, pentru Peşteana Nord care are deficit de personal prin plecarea cu plăţi compensatorii a salariaţilor. Nu ştie nimeni dacă le-a fost aprobat cum au solicitat, aşteaptă. Stau de trei luni în incertitudine", a mai spus Dumitru Pârvulescu.

25% din capacităţi închise

Judecând după declaraţiile managerului CE Oltenia din luna martie 2015, circa 25% din capacităţile companiei vor fi închise. În afară de perimetrele Peşteana Sud şi Seciuri, Ciurel a vorbit atunci şi despre închiderea a 4 grupuri energetice. Era vorba de două grupurile 1 şi 2 de la Brăila şi 1 şi 6 de la Turceni.

Vizualizări: 255

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: