Cine l-a propus pe Trump pentru premiul Nobel pentru pace

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a evitat luni să confirme dacă l-a propus pe preşedintelui SUA, Donald Trump, la Premiul Nobel pentru Pace, dar a subliniat că acesta "a lucrat în mod curajos" în dosarul nord-coreean, relatează EFE.

Reacţia vine ca răspuns la declaraţiile făcute vineri de Donald Trump, în care a acesta a menţionat copia unei scrisori trimisă de premierul Abe Comitetului Nobel din Norvegia, care propunea recompensarea sa cu premiul mai sus menţionat.

"Comitetul pentru Premiul Nobel nu dezvăluie cine a fost recomandat sau cine a făcut recomandările", a afirmat Abe în cursul unei interpelări parlamentare, invocând regula ce interzice prezentarea oficială a propunerilor timp de 50 de ani. "Pe baza acestui regulament, evit să comentez", a mai precizat liderul conservator japonez, care a subliniat că Trump a acţionat în mod curajos pentru soluţionarea chestiunii nucleare şi a crizei rachetelor din RPD Coreeană.

Premierul japonez a subliniat, de asemenea, că preşedintele SUA "colaborează activ" pentru rezolvarea problemei răpirilor cetăţenilor japonezi în urmă cu decenii de regimul de la Phenian, problemă ce reprezintă una din principalele priorităţi ale guvernului lui Abe.

Vizualizări: 818

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: