Cine plăteşte?

Nici nu trecură bine alegerile locale, că şi vorbim de anticipate. Unde? În două localităţi din Gorj şi alte câteva zeci din ţară, acolo unde partidele au susţinut candidaţi cu condamnări penale, aflaţi în perioada de încercare. La Gorj avem cazurile a doi liberali, Vasile Moşoiu de la Drăguţeşti şi Ion Ianăşi de la Vladimir.
Moşoiu a fost ales primar şi în 2012, dar prefectul i-a încetat mandatul anul trecut, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că legea trebuie interpretată în sensul în care orice condamnare, fie ea cu suspendare, trebuie să ducă la încetarea mandatului. În ciuda acestui fapt, PNL Gorj, deşi avea alte soluţii la Drăguţeşti, a preferat să dea afară mai mulţi lideri locali şi să îl susţină pe Moşoiu. Care a şi câştigat, ce-i drept. Multă lume s-a întrebat ce o fi în capul liberalilor, să susţină candidaţi ale căror mandate vor fi rapid încetate. Lucrurile s-au lămurit imediat după alegeri, când mafia politică din parlament a dat rapid o lege prin care primarii condamnaţi cu suspendare să îşi păstreze mandatele. Au votat toate partidele, care cu ochii închişi, care cu ei larg deschişi.
Surpriză însă. Preşedintele Iohannis a contestat la Curtea Constituţională, care a stabilit că legea produce o discriminare. Adică fie rămân toţi primarii condamnaţi în funcţie, chiar şi cei cu executare sau la domiciliu, fie pleacă toţi. Aşa că pleacă toţi, revenindu-se la legea veche în vigoare. Vom avea aşadar alegeri anticipate. Cine plăteşte pentru asta? În niciun caz partidele, în niciun caz candidaţii. Vom plăti noi toţi, contribuabilii. Pe de altă parte, ar trebui să se facă ceva şi pentru limpezirea legilor, pentru că nu este normal să fie lăsaţi să candideze oameni care nu îşi pot exercita mandatele atunci când câştigă.

Vizualizări: 419

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: