Cine se bucură de reprofilarea spitalelor din judeţ

Posibilitatea reprofilării spitalelor din Sadu şi Rovinari produce bucurie printre bătrânii care sunt pe listele de aşteptare la căminul din Novaci. Aici este singurul cămin de bătrâni, restul găzduind persoane cu dizabilităţi. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj cred că iniţiativa de înfiinţarea a unor cămine de bătrâni în Gorj este binevenită. În prezent, mai mulţi bătrâni aşteaptă să prindă un loc în cămin şi se întâmplă acest lucru doar dacă moare cineva.

Klara Şerbănoaica, director adjunct la DGASPC Gorj, spune că iniţiativa este binevenită şi că instituţia primeşte multe sesizări despre bătrâni singuri care au nevoie de asistenţă socială, însă nu se poate face nimic pentru că nu este spaţiu.

„Judeţul Gorj este deficitar în ceea ce priveşte căminele de bătrâni. Ar fi indicat ca fiecare oraş să aibă câte un astfel de cămin. Este foarte bine dacă s-ar face pentru că în Gorj singurul cămin de bătrâni este la Novaci. Noi avem centre de bătrâni în judeţ, însă aceste sunt pentru bătrânii cu dizabilităţi şi trebuie să dovedească cu acte medicale că au un handicap pentru a  fi primiţi în centre“, a declarat Klara Şerbănoiaca, director adjunct DGASPC Gorj.

Şerbănoaica recunoaşte că se mai eliberează un loc doar dacă moare vreun bătrân.

 „Toate locurile din centrele noastre sunt ocupate. Am făcut liste de aşteptare. Cred că avem cinci bătrâni care aşteaptă să moară câte un vârstnic din centru să-i ia locul. Altă soluţie nu este. Mai mult decât atât avem foarte multe sesizări de la diverse persoane din localităţile judeţului care ne semnalează cazuri de bătrâni singuri, neajutoraţi, care nu au pe nimeni şi trăiesc în condiţii greu de imaginat, dar nu putem face nimic pentru ei că nu avem locuri în centre”, a precizat Şerbănoaica.

Situaţia este confirmată şi de primarul din Novaci, Pantelimon Todea, care spune că toate cele treizeci de locuri de la cămin sunt ocupate şi sunt persoane în aşteptare.

Vizualizări: 112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: