Cine va fi secundul lui Cîțu. Câștigă Gorjul sau filialele din Transilvania?

Luptă în Partidul Național Liberal pentru Secretariatul General al Guvernului, o instituție-cheie în cadrul Executivului.

Potrivit unor surse politice, premierul Florin Cîțu are o listă scurtă de trei nume pentru șefia SGG. Pe ultima sută de metri, Ludovic Orban a renunțat la promovarea omului său pe acest post, tocmai pentru a nu-și atrage și mai mult antipatia filialelor din vestul țării.

Organizațiile din Transilvania îl vor pentru postul de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru, pe tânărul prefect de Cluj, Mircea Abrudean. Acesta are o vechime de 17 ani în PNL, venind din mediul privat.

În același timp, Gorjul îl susține pe Horațiu Gorun, secretarul general adjunct de la Ministerul de Finanțe, omul care i-a stat alături lui Cîțu încă din ianuarie 2020. Aici este vorba și de relația apropiată pe care liderul PNL Gorj, Dan Vîlceanu, o are cu premierul Florin Cîțu. Vîlceanu a fost dorit în noul guvern, dar Cîțu nu a reușit să-l impună.

Ce-i drept, buna funcționarea a guvernului depinde de SGG. Această structură are re rolul „de a asigura derularea operaţiunilor tehnice aferente actelor de guvernare, rezolvarea problemelor organizatorice, juridice, economice şi tehnice ale activităţii Guvernului, precum şi reprezentarea Guvernului în faţa instanţelor judecătoreşti”. În plus, aceasta administrează și o serie de agenții guvernamentale și de regii ale statului.

Luni, liderii PNL au purtat noi discuții despre împărțirea funcțiilor guvernamentale. În ceea ce privește schimbarea prefecților, liderul PNL, Ludovic Orban, a anunțat că „într-o săptămână, două, cred că vom finaliza în coaliție şi negocierile legate de prefecţi şi subprefecţi, astfel încât să fie aşezarea la guvernare finalizată”.

Vizualizări: 2,089

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: