Plăteşte acciză pe ţuică, pentru că e singurul care şi-a declarat cazanul

Doar 32 de gorjeni au declarat la Biroul Vamal Gorj că deţin instalaţii de produs ţuică sau rachiu. Acum, aceştia trebuie să plătească acciză pentru alcoolul produs în gospodărie. Este şi cazul unui bătrân octogenar din Dăneşti, care a trebuit să plătească 12 lei pentru ţuica produsă anul trecut din fructele pe care le-a cules din câţiva pomi aflaţi pe lângă casă. Omul se simte neîndreptăţit în contextul în care deţinători de cazane care şi produc alcool sunt mult mai mulţi, însă numai el din toată comuna a trebuit să plătească această acciză. Asta pentru că doar el a fost corect şi a declarat cazanul.

Gheorghe Şorop în vârstă de 84 de ani din comuna Dăneşti a fost şocat la aflarea veştii că trebuie să plătească acciză pentru alcoolul produs în gospodăria proprie. Omul nu înţelege de ce tocmai el, din toată comuna, trebuie să plătească taxă la stat pentru câţiva litri de ţuică pe care i-a produs din câteva zeci de kg de fructe colectate din bătătură. “Am primit o adresă să mă prezint la Biroul Vamal să plătesc acciza pentru alcool. Pentru că am respectat legea şi în 2007 când ni s-a cerut să declarăm cazanul m-am conformat, acum mă pun doar pe mine să plătesc. Eu sunt bolnav de inimă şi nu beau, soţia tot aşa. Mai dau la oameni la lucru, când fac vreo pomană. Ţuica e scumpă, iar pentru o pomană îţi trebuie 50 de litri. De ce doar eu să plătesc când toţi vecinii au cazan şi e şi mai mare de 100 de litri, al meu e de 4 găleţi”, a spus Gheorghe Şorop.

Neavând altă posibilitate, bătrânul s-a prezentat la Biroul Vamal Gorj unde, în baza cantităţii de alcool obţinută anul trecut, respectiv 30 de litri, a trebuit să plătească 12 lei acciză.

Alcoolul produs trebuie declarat

cazan_de_tuicaConform reprezentanţilor Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj, obligativitatea declarării o au toţi cetăţenii care deţin o instalaţie şi care produc alcool în gospodărie. Acciza plătită diferă în funcţie de cantitate, concentraţie şi destinaţie. “Oricine are o instalaţie de produs ţuică sau rachiu din fructe trebuie să declare cantitatea de alcool obţinută şi concentraţia alcoolică. Organele vamale recalculează cantitatea de ţuică sau rachiu pentru cantităţi echivalente de 100% în volum”, a declarat Marin Ciumag, şeful AJFP Gorj.

Cantitatea rezultată, dacă este până la 50 litri de concentraţie 100% în volum, pentru fiecare gospodărie individuală pe an, se achită o acciză de 50% din cota standard (adică 1000 euro/hectolitru alcool etilic), dacă nu este vândută. Dacă este vândută se plăteşte cota standard integral. Ce depăşeşte 50 litri de concentraţie 100%, indiferent dacă este sau nu vândută, cota se plăteşte integral.

32 de gorjeni şi-au declarat cazanele

La Biroul Vamal Gorj au fost înregistrate declaraţiile privind deţinerea de instalaţii pentru producerea de băuturi alcoolice a 32 de gospodării, conform unui răspuns formulat de Direcţia Regională a Finanţelor Publice Craiova. Gospodăriile sunt din localităţile Cătunele, Turceni, Lupoaia, Dănciuleşti, Licurici, Novaci, Stejari, Săcelu, Crasna, Dăneşti, Bumbeşti Jiu şi Arcani. Conform AJFP Gorj, deţinătorii de instalaţii care nu produc alcool nu sunt pasibili de amendă. În schimb, cei care sunt depistaţi că deţin cazane şi produc alcool pe care nu-l declară riscă amenzi cuprinse între 20 mii lei şi 100 mii lei.

Ce ştiu primarii despre declararea alcoolului

Când vine vorba de legislaţia în domeniu, primarii gorjeni nu par să ştie prea multe. “Numai aceia care fabrică alcool şi pentru alte persoane trebuie să declare. Sunt persoane care de fapt nu au cazane, fabrică cu oale, cu alte instalaţii. Acum nu pot să ştiu eu cine are şi cine n-are, că n-au declarat. Cam toţi fabrică, dar au oale de 30-40 de kg, ăsta nu e socotit cazan”, a spus Emilian Rusu, primarul comunei Dăneşti.

Turcineşti este o comună renumită pentru faptul că anual sunt colectate cantităţi însemnate de fructe. Nici aici autorităţile nu ştiu cine şi ce trebuie să declare. “N-a declarat niciunul, toată lumea are cazane, mai mici, mai mari. Accizele se plătesc dacă depăşesc cantitatea care este admisă. Nu ştiu exact, 100 sau 200 litri alcool pur”, a spus Vasile Gogălniceanu, primarul comunei Turcineşti. 

Vizualizări: 2,548

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: