Cioloş, interpelat pe problema vânzării terenurilor către străini

Deputatul Mihai Weber l-a interpelat pe premierul Dacian Cioloş, căruia îi cere ca România să impună anumite interdicţii în acest sens, aşa cum au făcut şi celelalte ţării din Uniunea Europeană. Acesta susţine că, în prezent, circa 40% din terenul agricol din România, este exploatat de străini, ceea ce a dus la creşterea numărului de şomeri în agricultură.

Weber spune că România este singura ţară care nu are interdicţii în ceea ce priveşte vânzarea terenurilor agricole către străini. „Din toate studiile reiese că România a rămas singura ţară care nu a notificat Comisia Europeană privind anumite interdicţii pe care le poţi impune, ca ţară, la achiziţionarea de terenuri. I-am solicitat primului ministru să-mi spună dacă s-a declanşat vreo procedură în acest sens”, a declarat Mihai Weber. Deputatul a exemplificat Polonia, unde se solicită cel puţin 12 ani de rezidenţă pentru a putea cumpăra teren agricol. „Noi am avut o perioadă de liberalizare graduală, perioadă care s-a încheiat în 2014. De atunci orice cetăţean străin poate să achiziţioneze terenuri în România. Majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană şi-au impus condiţii proprii. În Germania poţi să achiziţionezi teren dacă faci dovada contribuţiei la economie, dacă plăteşti taxe. Acolo îţi trebuie avize de la cel puţin 5 ministere şi asociaţii încât te descurajează să-ţi cumperi terenuri”, a precizat Weber. Acesta vrea să afle şi cât teren agricol din Gorj este folosit de cetăţeni străini. Pentru asta i-a adresat o interpelare şi Ministrului Agriculturii, căruia i-a cerut să prezinte o situaţie concretă, pe regiuni.

REFERENDUM

Deputatul Mihai Weber aşteaptă răspuns din partea premierului Dacian Cioloş, iar în funcţie de răspunsul primit, ia în calcul şi organizarea unui referendum pe această temă.

Vizualizări: 289

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: