Cireşarii din Turcineşti solicită înfiinţarea centrelor de colectare a fructelor

Producătorii de cireşe din Gorj sunt revoltaţi. Oamenii sunt nevoiţi să-şi dea fructele pe bani puţini pentru a nu li se strica. Ei cer să fie înfiinţate centre de colectare a fructelor pentru a nu mai fi nevoiţi să le vândă la speculanţi la un preţ de nimic.

Pieţele din Târgu Jiu sunt împânzite de cireşe, un kilogram costă 7 lei. Producătorii sunt disperaţi, pentru că încasările lor nu sunt nici la jumătate faţă de cele ale speculanţilor. Spre exemplu, în localitatea Turcineşti, respectiv satul Rugi, unde plantaţiile de cireşi se întind pe hectare întregi este supărare mare în rândul producătorilor. Aceştia sunt nevoiţi să îşi vândă fructele cu 3 lei kilogramul în timp ce aceia  care le cumpără de la ei le vând în pieţe cu 7 lei kilogramul. „Este  normal să fim revoltaţi pentru că acei falşi producători fac bani mult mai mulţi ca noi. Vin, le ia de la noi la un preţ extrem de mic şi le dau pe piaţă dublu sau chiar de trei ori mai mult şi aşa fac băieţii bani frumoşi pe munca noastră”, a spus Ion Hortopan din Turcineşti, producător cireşe.

„Ziua cireşului”, sărbătorită ieri la Turcineşti

Localnicii din satul Rugi, comuna Turcineşti s-au adunat ieri în mijlocul plantaţiei de cireşi pentru a participa la cea de-a zecea ediţie a „Zilei cireşului”. Toţi cei care au ajuns la eveniment au fost întâmpinaţi cu cireşe de către elevi îmbrăcaţi în costume populare. Cu această ocazie oamenii şi-au spus oful autorităţilor locale, ei vor sprijin pentru asigurarea desfacerii pe piaţa românească precum şi peste hotare a fructelor. „Ar fi bine să avem un centru de colectare în localitate pentru că am avea şi noi un profit mai mare, poate că nu am scoate un preţ exagerat de mare dar nici aşa mic”, a spus Ion Ilariu.

Primarul comunei Turcineşti Vasile Gogălniceanu susţine că înfiinţarea unor centre de colectare şi ambalare a fructelor în localitate nu ar aduce un profit considerabil doar producătorilor, dar  şi bugetului local. „Am încercat încă de la începutul mandatului de primar să înfiinţez un centru de colectare a fructelor în zonă dar nu am reuşit, trebuie un om cu bani care să facă asta. ştiu că oamenii sunt supăraţi pentru că şi eu aş fi în locul lor dacă aş vedea că alţii fac bani mulţi din vânzarea cireşelor cumpărate de la ei la un preţ de nimic”, a spus Vasile Gogălniceanu. 

Vizualizări: 126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: