Fost senator PSD, fraude de milioane de euro cu o firmă din Gorj

Fostul deputat, senator și consilier prezidențial din vremea lui Ion Iliescu, Cătălin Voicu, s-a mai ales cu un dosar penal, unul care are legătură directă cu afacerile derulate de o firmă din Gorj, cea a finului său Dan Radu Floarea. Procurorii DNA au informat ieri că au început urmărirea penală față de fostul parlamentar într-un nou dosar penal, fără a menționa numele firmei Tech Safety, însă toate indiciile făcute publice până acum duc spre aceasta.

Direcția Națională Anticorupție a informat ieri, fără a oferi prea multe amănunte, că fostul senator mai este implicat într-o anchetă penală, ieri acesta fiind scos din penitenciar și adus la audieri, Voicu executând în prezent șapte ani de închisoare pentru un alt dosar. În noul dosar, fostul politician care se visa ministru de interne într-un guvern PSD este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, lucru despre care a fost informat oficial. Ce a mai făcut însă Voicu și au descoperit de abia acum procurorii?

„În perioada 2004-2005, suspectul Voicu Cătălin, în calitate de consilier la Administraţia Prezidenţială şi ulterior deputat, a intervenit în mai multe rânduri pe lângă funcţionari din cadrul Electrica SA, Electrica Serv SA și respectiv funcționari din cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului, pentru ca o firmă să fie favorizată în relaţia cu aceste societăți comerciale, dar și cu SISE Moldova şi respectiv SISE Muntenia Nord, în cadrul unor proceduri de achiziţie publică cu privire la produse/materiale de protecţie a muncii. Concret, suspectul a solicitat acestora acordarea de contracte firmei respective, pentru livrarea de produse din domeniul protecţiei muncii, în condiţiile în care societăţile beneficiare aveau astfel de produse pe stoc, peste necesar şi la preţuri supraevaluate, achiziționate de la acelaşi furnizor. Aceste “intervenţii” au vizat, pe lângă încheierea contractelor, şi efectuarea cu prioritate a plăţilor către firma respectivă”, a menționat DNA, fără a preciza firma pentru care a intervenit Voicu. 

Prejudiciul

DNA a informat opinia publică însă despre pagubele ce ar fi fost aduse statului prin contractele intermediate de Voicu în perioada în care acesta era la „butoane”. Sumele nu sunt deloc mici. „Ca urmare a acestor “intervenții” a fost produs un prejudiciu total de 61.802.997.320 lei vechi, din care: 52.848.928.279 lei, echivalent cu 1.391.339 euro, reprezentând diferenţa de preţ între valoarea de cumpărare şi valoarea de revânzare practicată de firma respectivă în relaţia cu SC Servicii Energetice Moldova SA (succesor în drepturi şi obligaţii al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA); 8.954.069.041 lei (895.406,90 RON) echivalent cu 252.796 euro, reprezentând diferenţa de preţ între valoarea de cumpărare şi valoarea de revânzare practicate de firma respectivă în relaţia cu SC Electrica Serv SA – SISE Muntenia Nord”, mai menționează DNA.

Coincidențe și indicii

Cu câteva săptămâni în urmă DNA făcea cunoscut printr-un alt comunicat de presă faptul că o firmă din Târgu Jiu, Tech Safety SA, a furnizat echipamente de protecție a muncii unor sucursale ale Electrica în condițiile în care acestea aveau deja stocuri mari de astfel de produse. Sumele derulate prin acele contracte sunt însă aceleași care i se impută acum și lui Voicu, fiind evident că acesta a intervenit în favoarea firmei lui Dan Radu Floarea, finul său, după cum reieșea dintr-o interceptare telefonică din dosarul în care fostul senator a fost deja condamnat la închisoare.

”Astfel, în perioada august 2004 – februarie 2005, în calitate de director general al SC Electrica SA, suspectul Coroiu Nicolae împreună cu suspectul Chivulescu Constantin, directorul Direcției Finanțe Patrimoniu, a dispus funcționarilor subordonați, efectuarea de achiziții publice de echipament individual de protecție și echipament de lucru de la SC Tech Safety SA, fără a exista necesitatea acestor achiziții, cu încălcarea prevederile OUG 60/2001 și a regulamentelor interne. În acest sens, a dispus cumpărarea de produse la prețuri supraevaluate (fiind încheiate 77 contracte) și totodată a dispus plăți – prin semnarea a 48 de ordine de plată – către furnizorul Tech Safety SA, prin aceasta cauzându-se SC Servicii Energetice Moldova (ca succesor în drepturi și obligații al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA) un prejudiciu evaluat la 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro.

De asemenea, în cursul lunii martie 2005, cei doi suspecți sus menționați au dispus funcționarilor subordonați, efectuarea de achiziții publice de echipament individual de protecție și echipament de lucru de la SC Tech Safety SA, fără a exista necesitatea acestor achiziții, cu încălcarea prevederile OUG 60/2001 și a regulamentelor interne, prin cumpărarea de produse la prețuri supraevaluate, prin aceasta cauzându-se SC Electrica Serv SA (ca succesor în drepturi și obligații al Electrica SA) un prejudiciu în valoare de 895.406,90 lei echivalent cu 252.796 euro”, arăta DNA într-un comunicat de presă din 18 iunie 2014.

Asemănări cu Fenechiu

În dosarul deschis acum pe numele lui Voicu sunt urmăriți penal și vreo 10 foști directori și subordonați ai acestora din cadrul Electrica. Aceștia au aprovizionat sucursalele societății de stat cu materiale și echipamente de protecție a muncii mult peste cât ar fi avut nevoie, printre cei anchetați fiind și Paula Livinț, fost director financiar la Sucursala de Întreținere Servicii Energetice Electrice Moldova din cadrul Electrica, în perioada în care fostul ministrul al transporturilor, Relu Fenechiu, făcea cu unitatea de stat o afacere de 7 milioane de lei pentru care a și fost condamnat la închisoare. Audiată în timpul procesului lui Fenechiu, Livinț a mărturisit că a făcut plăți înainte de termen către firmele lui Fenechiu pentru că așa îi cereau șefii, șefi cărora firmele lui Fenechiu le-au construit ulterior vile. Asemănările cu dosarul lui Voicu și Tech Safety sunt evidente, acum rămânând de văzut cât de mult avansează ancheta procurorilor DNA, firma lui Dan Radu Floarea fiind cea care în 2009 i-a livrat lui Mircea Geoană șepci, tricouri și alte materiale de campanie electorale pe care PSD nu le-a plătit. Lichidatorul judiciar al Tech Safety a revendicat în instanță suma de 7 miliarde de lei vechi, dar a pierdut procesul cu partidul de guvernământ în primăvara acestui an, procurorii fiind cei care pot face sau nu o legătură între banii din contractele intermediate de Voicu și „donațiile” din campania electorală.

Vizualizări: 211

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: