Ciurel: CE Oltenia nu are bani să dea afară

Laurenţiu Ciurel, fostul director al CE Oltenia, a declarat într-o emisiune la TV Sud că societatea energetică nu îşi permite să facă 2000 de concedieri, câte a notificat la Agenţia de Muncă. Ciurel a mai spus că CE Oltenia a trecut de insolvenţă, odată cu venirea lui Ionel Ilie, dar că trebuie închise capacităţi. Totodată, el a avut un sfat pentru Ionel Ilie: să bată cu pumnul în masă. Ionel Ilie s-a retras din Directorat, el fiind în conducerea companiei pentru câteva zile.  

Reporter: Agenţia de Muncă a fost notificată de 2000 de disponibilizări până în toamnă?

Laurenţiu Ciurel: Părerea mea este că nu se vor face. În luna octombrie, cum se spune acum, nu are niciun fel de rost, nu are logică. Trebuie să le dai salarii compensatorii. Dacă pleacă în prima parte a anului prin neplata numărului de salarii a celor care pleacă, până în iunie, are sens pentru că poţi să recuperezi salariile compensatorii, dar să faci asta acum încarci compania acum cu o cheltuială enormă. Înseamnă zeci de milioane de lei, pe care nu le au. Părerea mea este că nu au condiţii la ora asta. Pentru un maxim 500-600 de oameni, atâta poate. Pentru că şi asta e o cheltuială, trebuie să-ţi permiţi să dai afară cu venit de însoţire. Pe de altă parte, pentru ce a fost necesar ca să plece 300 de oameni când în ianuarie - martie s-au plătit aproape 400 de mii de ore suplimentare.

Rep: Acei oameni care au plecat din companie nu au plecat pentru că aţi vrut dvs?

L.C.: A fost o înţelegere cu Banca Mondială, dar înseamnă şi închiderea unor cariere, care nu s-a întâmplat. Într-o cameră de comandă trebuie să fie 6 oameni, cinci ture.  Nu poţi, pentru că nu ai cu ce să completezi, de unde să mai dai afară? Dacă nu închizi capacităţi nu ai cum. Nu ai postul completat cu numărul necesar. Vine ITM şi te închide. O să se înmulţească numărul de accidente. Dacă nu închizi şi cariere şi termocentrale...nu poţi să tot dai oameni afară. Probabil 500-700 mai e suportabil, dar apoi trebuie corelat numărul de oameni capacităţi. Îşi asumă cineva că excavatorul merge cu 3 oameni, în loc de 6, cât trebuie?

Rep: Vorbeaţi de insolvenţă, dar care e părerea dvs acum. Dădeaţi un termen iunie de insolvenţă.

L.C.: Iunie-iulie am spus. Laurenţiu Ciobotărică a venit în iunie, el nu a ştiut cum arată firma asta la greu. Pentru că s-au făcut 15 TW, foarte bun anul. A făcut prostia să impună să nu se mai vândă energie decât peste cost şi există o perioadă a anului când preţurile sunt extrem de mici pe bursă. Şi a sistat vânzările. Nu avea cum să nu intre în insolvenţă. Pentru mine insolvenţa însemna neplata salariilor. Dacă omul acestea rămâne în continuare pe postul de director general. La schimbarea cu Ilie s-a trecut de la 100 de MW la 1700 de MW. Luna iulie cred că e singura lună în care cheltuielile sunt mai mici decât intrările. Dar văd că nu le convine cu Ilie. Cum am văzut titlul ăla, stă pe metereze, stă săracul, dar stă singur, nu e ajutat. (...) Dacă nu bate cu pumnul în masă şi nu face curăţenie pe lângă el, dacă acceptă să se facă plăţi la furnizori de care el nu ştie. Trebuie să bată cu putere şi să aibă o oarecare susţinere în Consiliul de Supraveghere, altfel se duce şandramaua, cum a spus Victor Ponta.

Vizualizări: 1,161

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: